270044 Fødevaregrundkursus

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab   90 %
Inst. for Human Ernæring   10 %
Tidligst mulig placeringBachelor 1. år
VarighedTo blokke
 
Pointværdi15 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig og mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Gennemgående projektrapport med tilhørende mundtlig fremlæggelse ved konference.

13-skala, ekstern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamen2 godkendte delrapporter samt deltagelse i paneldiskussion. Aflevering af projektrapport.
 
Rammer for undervisningDansk
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: C

Blok 2
Ugestruktur: A
 
UndervisningssprogDansk
 
Kompetenceområder
Grundvidenskab:
Kendskab til og forståelse af følgende delområder indenfor fødevarevidenskab: Human ernæring, sensorik, råvarer og fødevarekarakterisering.

Teknologi & produktion:
Kendskab til forskellige sensoriske metoder og deres anvendelse.
Kendskab til udvalgte vegetabilske og animalske råvarer og hvordan deres kvalitet kan variere afhængigt af genetisk variation og produktionsforhold.
Kendskab til og forståelse af fødevarefremstilling og industrielle enkeltprocesser samt kendskab til moderne procesanalytiske teknologier, kvalitetskontrol, styring og lovgivning.
Kendskab til Dansk industriel fødevareproduktion og dens samspil med det øvrige samfund
Kendskab til de væsentligste makro- og mikronæringsstoffer og de væsentligste kostrelaterede sygdomme.
Kendskab til projektarbejde og rapportskrivning.
 
Kursets målsætning
Den studerende vil ved kursets afslutning være i stand til at forstå forudsætningerne for sund kost og ernæring samt kendskab til forudsætningerne for den danske fødevareproduktion og dens samspil med det øvrige samfund. Kurset skal give de studerende kendskab til grundlæggende principper for fødevareanalyse, udvikling, design og produktion af fødevarer i relation til kvalitetsegenskaber såsom spisekvalitet, ernæringsmæssig kvalitet, sensorik, struktur, biokemi, holdbarhed og mikrobiologi.
 
Kursusindhold
Kurset indledes med en introduktion til kurset, DTU's og KVL's levnedsmiddelforskning bl.a. med deltagelse af populære levnedsmiddelforskere og debattører. De fleste uger indledes med eksterne plenumforedrag af væsentlige levnedsmiddelaktører omhandlende et kursusaktuelt emne f.eks. en dansk råvareproducent, den danske fødevarepolitik, forbrugertrends, fødevareforskning og fødevareindustri. Sidstnævnte gøres blandt andet med repræsentanter for erhvervet (Danske Slagterier, Dansk Industri, Landbrugsrådet, Ministeriet for forbrug, Landbrugsministeriet, andelsbevælgelsen etc.). Plenumforedrag vil normalt være ca. 40 minutter hvortil der udpeges et studenterpanel som får til opgave at forberede og stille uddybende spørgsmål.

Resten af forløbet vil være baseret på et projektforløb i retningen fra menneskets behov og preferencer over råvarekarakterisering til fødevare fremstilling og industri indeholdende følgende elementer:

Kursusoversigt, holdindelinger og udlevering af projektemner
Introduktion til (dansk) mad og ernæring (forelæsninger; 2 uger)
Grundlæggende principper for sensorik (forelæsninger & øvelser; 3 uger)
Danske råvarer (forelæsninger & demonstrationer; 3 uger)
Aflevering af øvelsesrapport I

Et kombineret forløb der indeholder fremstilling samt et relevant biokemisk og mikrobiologisk fagområde (forelæsninger & øvelser; 5 uger).
Aflevering af øvelsesrapport II.

Ekskursion til den lokale fødevareindustri i en udvalgt egn (1 uge)
Projektarbejde, litteratursøgning, rapportering, præsentation og konference (3 uger)

Aflevering af projektrapport
Konference

 
Undervisningsform
Kurset vil indeholde en blanding af pleumforelæsninger, paneldiskussioner, ordinære forelæsninger, ekskursioner, gruppearbejder, litteratursøgning og rapportskrivning samt mundlig fremlæggelse ved konference. Der vil blive tvungen grupperotation imellem de forskellige delprojekter. Projektgrupper vil bestå af ca. 4 personer.
 
Kursusansvarlig
Søren Balling Engelsen, se@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 35333205
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger80
praktiske øvelser60
forberedelse100
eksamen8
ekskursioner60
projektarbejde64
vejledning40

412