270024 Patogene bakterier i fødevarer

Detaljer
Inst. for Veterinær Patobiologi
Tidligst mulig placeringBachelor 3. år
VarighedEn halv blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig og mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Projektarbejdet afsluttes med udarbejdelse af en rapport, der fremlægges på et afsluttende eksamensseminar

Vægtning: En ligelig vægtning mellem rapport og fremlæggelse



13-skala, intern censur
 
Rammer for undervisningForelæsninger Øvelser/projektarbejde
 
BlokplaceringBlok 2
Ugestruktur: A
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerFødevaremikrobiologi
 
Begrænset deltagerantal20
 
Kompetenceområder
Grundvidenskabelige kompetancer
-Kendskab til sygdomsfremkaldende bakterier, der transmiteres via fødevarer
-Forståelse af den biologi som ligger til grund for deres evne til at overføres via fødevarer samt deres forskelligartet evne til at fremkalde sygdom hos mennesker.
Kompetancer rettet mod teknologi og production
-Forståelse af pricipper for mikrobiologiske analyser af fødevarer ved brug af såvel traditionelle som moderne metoder baseret på biokemiske og makromolekylære elementer.
-Forståelse af problemstillinger relateret til eksperimentelt design.
 
Kursets målsætning
I kurset vil de studerende få kendskab til de væsentligste fødevarebårne sygdomsfremkaldende bakterier samt de mekanismer som ligger til grund for deres evne at overføres og inficere via fødevarer. Ved kursets afslutning skal den studerende være i stand til at undersøge levnedsmidler for forekomst af væsentlige patogene bakterier. Endvidere vil de studerende have kendskab til metoder der anvendes til "fingerprintning" med henblik på at følge bakteriernes transmission fra råvare til færdigvare.
 
Kursusindhold
I kurset skal den studerende selv udarbejde en strategi til påvisning af en bestemt fødevarebåren, sygdomsfremkaldende mikroorganisme i et valgt levnedsmiddel. Herigennem vil den studerende få mulighed for at afprøve både traditionelle og nye identifikationsteknikker såsom multiplex PCR, ELISA mm. samt vil få kendskab til patogene bakteriers forekomst og økologi. Ligeledes vil den studerende stifte bekendskab med "fingerprint" teknikker, hvorved bestemte bakterielle kloner vil kunne følges fra råvarer, gennem produktionen til lagring
 
Undervisningsform
Den første teoretiske del af kurset vil bestå af en række forelæsninger samt individuelle undersøgelser af relevante analysemetoder. I den efterfølgende praktiske del vil de studerende selvstændigt arbejde med implementering af den valgte metode.
 
Litteraturhenvisninger
Towner, K.Y. and Cockrane, A (1993): Molecular methods for microbial identification and typing.
Chapman and Hall, London
Noter
 
Kursusansvarlig
Hanne Ingmer, hi@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332773
Benedicte Hald, beh@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Laboratorium for Bakteriologi m.fl., Tlf: 35332762
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger10
praktiske øvelser90
projektarbejde86
eksamen1
vejledning19

206