270016 Dietary intake and nutrition physiology

Details
Department of Human Nutrition
Earliest Possible YearMSc. 1 year to MSc. 2 year
DurationOne block
 
Credits15 (ECTS)
Course LevelMSc
 
ExaminationContinuous Assessment

written examination and oral examination

Portfolio Examination


All aids allowed

Description of Examination: Individuelle og gruppebaserede skriftlige rapporter samt mundtlige fremlæggelser.

Weight: Ind. rapp. 25%, ind. mundtl. fremlæg. 25%, grupperap.I 15%, grupperap.II 15%, mundtl. fremlæg. af gruppearb. 10%, skriftl. krit. af indv. mundtl. fremlæg. 5%, skriftl.krit.af mundtl. gruppefremlæg.5%



13-point scale, internal examiner
 
Organisation of TeachingForelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser, studenterseminarer
 
Block PlacementBlok 1
Week Structure: A

Blok 1
Week Structure: B
 
Teaching LanguageDanish
 
Restrictions70
 
Areas of Competence the Course Will Address
Kurset er obligatorisk på HE og KE-uddannelserne og kompetencerne opnået i kurset relaterer primært til de grundvidenskabelige og anvendelsesorienterede kompetencer for uddannelserne.
Grundvidenskab:
Forstå og forklare de grundlæggende principper for næringsstoffernes fysiologiske funktion. Forstå og forklare betydningen af mikronæringsstoffernes biotilgængelighed og faktorerne herfor. Kende og beskrive fordøjelse og absorption af energigivende næringsstoffer samt faktorer af betydning herfor. Forstå og redegøre for omsætning og regulering af energigivende næringsstoffer under normale fysiologiske forhold.
Anvendt videnskab:
Forstå målemetoder til bestemmelse af energi- og makronæringsstofomsætning. Forstå, forklare og vurdere metoder til bestemmelse af næringsstofstatus og energibehov. Anvende og vurdere metoder til bestemmelse af næringsstofindtag og -status på individ- og gruppeniveau. Anvende biomarkører og antropometriske mål til vurdering af ernæringsstatus.
 
Course Objectives
At de studerende opnår en dybtgående viden om næringsstoffer, deres optagelse og omsætning samt deres betydning for den menneskelige organismes normale funktioner. Desuden at de studerende opnår kendskab til måling og vurdering af næringsstofindtag, status og energibehov.
 
Course Contents
Introduktion af makro- og mikronæringsstoffer, herunder definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, fysiske og kemiske egenskaber samt fysiologiske funktion. Fordøjelse, absorption, transport og vævsoptagelser samt faktorer der påvirker disse processer. Interaktioner og samspil med andre næringsstoffer og kostfaktorer. Den biokemiske rolle af mikronæringsstofferne og deres betydning i henholdsvis oxidation og antioxidation. Lagring, mobilisering og metabolisering af makronæringsstoffer. Regulering af makronæringsstoffernes mobilisering i kroppens forbrænding i hvile og under arbejde/aktivitet. Hormoner af speciel betydning for makronæringsstofregulering. Mekanismer for opretholdelse af væske, energi- og makronæringsstofbalance, herunder appetitregulering. Gennemgang af praktisk anvendelse af energiomsætning og målemetoder i direkte og indirekte kalorimetri-metoder. Gennemgang og praktisk anvendelse af antropometriske målinger. Gennemgang og praktisk anvendelse af forskellige biokemiske målinger, herunder blod- og urinparametre.
Gennemgang og praktisk anvendelse af vejet kostregistrering, fødevarefrekvensskema og 24-timers recall, som metoder til bestemmelse af næringsstofindtag på gruppe- og individ niveau.
Vurdering af data i relation til normalværdier, cut-off points, indtag vs. absorption, risikogrupper.
 
Teaching And Learning Methods
Kurset omfatter 2 skemamoduler ugentligt med forelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser. Teoretiske øvelser kan omfatte kritisk artikellæsning, rapportskrivning om selvvalgte eller givne emner både individuelt og i gruppe, bearbejdning af data. I de praktiske øvelser laves målinger og analyser på de studerende selv eller på de studerendes eget blod, urin m.v. I de teoretiske og praktiske øvelser underbygges og gennemarbejdes de emner der gennemgås i forelæsninger.
 
Course Litterature
Shils, M.E., Olson, F.A., Shike, M. og Ross, A.C.: Modern Nutrition in Health and Disease. 9th ed., Williams & Wilkins, Baltimore 1999. Desuden anvendes supplerende materiale i form af artikler, noter, m.m.
 
Course Coordinator
Susanne Gjedsted Bügel, shb@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Preventive Nutrition, Phone: 35332490
Anita Belza, anbe@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Prevention and Treatment of Obesity and Appetite a, Phone: 35332597
Ole Hels, ohe@kvl.dk, Department of Human Nutrition/Præventiv ernæring, Phone: 35282533
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Course Scope
lectures30
theoretical exercises120
preparation112
project work120
supervision10
examination20

412