270010 Folkesundhed og Ernæring

Detaljer
Ins. for Human Ernæring
Tidligst mulig placeringKandidat 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig og mundtlig eksamen

Portfolio eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Mundtlig eksamen. I grupper planlægges en sundhedsintervention, der fremlægges til eksamen med udgang i skriftlig synopsis.

Vægtning: 50% skriftlig og 50% mundtlig del



13-skala, intern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenAflevering og mundtlig fremlæggelse af gruppearbejder.
 
Rammer for undervisningForelæsninger, seminarer, gruppearbejder
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: B
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerKostindtag og ernæringsfysiologi, Kost og sygdomsforebyggelse
 
Begrænset deltagerantal60 LSN besluttede den 13/6 2005 at kurset i efteråret 2005 kun vil blive tilbudt til studerende på kandidatuddannelsen - på human ernæring eller kandidatuddannelsen på klinisk ernæring. Der er ikke mulighed for deltagelse for andre studerende
 
Kompetenceområder
Grundvidenskab: Viden om arbejdsområder og metoder indenfor folkesundheden med særligt henblik på ernæringsområdet. Det er en del af følgende punkt under den samlede uddannelseskompetence: Viden om centrale, sociale og kulturelle sammenhænge, der præger menneskers forhold til mad. Anvendelsesorienteret kompetencer: Tilrettelægge forebyggelsesindsatser, herunder identifikation af målgrupper, fastlægge indsatsniveauer, udvikle virkemidler og planlægge evalueringer. Dette er en af uddannelsens kompetencer, der dækkes i dette kursus. Desuden vil kurset dække en del af følgende af uddannelsens kompetencer. Vurdere samfundsvidenskabelige undersøgelsesdesign og metoder i forhold til specifikke fødevareernæringsrelaterede problemstillinger. Identificere sundhedsområdets aktører og deres ansvarsfordeling i Danmark. Etik og værdier: Reflektere over interesser forbundet med forskellige aktørers ernærings- og fødevarepolitik samt ernæringsopløsning.
 
Kursets målsætning
At tilegne sig grundbegreber indenfor folkesundhedsområdet.
At opbygge kendskab og evne til at vurdere ernærings- og fødevarepolitikker, såvel i privat som offentligt regi; herunder at identificere aktører, interesser og ansvarsfordeling.
At kunne planlægge og evaluere sundhedsinterventioner på ernærings- og fødevareområdet; herunder at kunne opstille målsætninger, vælge midler og instrumenter, planlægge et forløb og planlægge evaluering af forløb og resultat.


 
Kursusindhold
Der undervises i grundbegreber og teori indenfor folkesundhed, epidemiologi og planlægning af sundhedsinterventioner. Eksempler på sundhedsinterventioner indenfor ernæringsområdet præsenteres og diskuteres. En række danske aktører indenfor sundhedsfremme og forebyggende ernæring fremlægger konkrete erfaringer og cases.
 
Undervisningsform
Kurset er en kombination af forelæsninger, gruppearbejde med case reports, seminarer og projektarbejde. Første halvdel af kursusperioden indeholder forelæsninger om teorien bag ernæringsinterventioner med udgangspunkt i "intervention mapping" konceptet. Aktører på ernæringsområdet og aktuelle ernæringspolitikker undersøges af de studerende i gruppearbejder og fremlægges i plenum. En selvstændigt valgt sundhedsintervention planlægges i grupper og fremlægges til eksamen med udgangspunkt i en skriftlig synopsis.
 
Litteraturhenvisninger
Pensum er under revidering og meddeles senere
 
Kursusansvarlig
Kim Fleischer Michaelsen, kfm@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Børneernæring og International Ernærin, Tlf: 35332495
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger30
teoretiske øvelser40
forberedelse71
eksamen15
projektarbejde50

206