Department of Food Science | |||||||||||||||||
Earliest Possible Year | BSc. 2 year | ||||||||||||||||
Duration | Half a block | ||||||||||||||||
Credits | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||||
Course Level | BSc | ||||||||||||||||
Examination | Final Examination written examination and oral examination All aids allowed Description of Examination: Mundtligt forsvar af projektrapport. I projektet, der udleveres ved kursusstart, skal udarbejdes en kvalitetshåndbog under hensyntagen til gældende lovgivning og krav i kvalitetsstyringsstandarder. Projektet udarbejdes i grupper på 4-5 personer. Ved det mundtlige forsvar af projektet, hvor hele gruppen deltager, skal hver studerende give et selvvalgt bidrag. På denne baggrund gives en individuel bedømmelse. Weight: 20% mundtligt forsvar 80% projektrapport pass/fail, external examiner | ||||||||||||||||
Organisation of Teaching | Cirka 30% forelæsninger, 10% teoretiske øvelser, 10% seminarer og 50% projektarbejde. | ||||||||||||||||
Block Placement | Blok 4a Week Structure: Udenfor ugestruktur | ||||||||||||||||
Teaching Language | Danish | ||||||||||||||||
Areas of Competence the Course Will Address | |||||||||||||||||
Kurset indgår i levnedsmiddel B.Sc. uddannelsen og bidrager med teknologi- og produktionsrettede kompetencer indenfor opbygning og anvendelse af kvalitetsstyringssystemer i levnedsmiddelindustrien samt lovgivningsmæssige aspekter indenfor levnedsmiddelområdet. Kompetencer opnået indenfor teknologi og produktion: - Kendskab til den danske fødevarelov. - Kendskab til fødevarevirksomhedernes lovbefalede egenkontrol. - Kendskab til styring af fødevaresikkerhed efter HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) i henhold til DS 3027 og ISO 22000 samt til kvalitetsstyring i henhold til ISO 9001. - Forståelse af hvordan de ovennævnte styringssystemer kan anvendes i fødevareindustrien til at efterleve gældende danske lovgivningskrav. | |||||||||||||||||
Course Objectives | |||||||||||||||||
Formålet med dette kursus er at introducere de studerende til aspekter indenfor dansk fødevarelovgivning samt til systemer, der kan anvendes til styring af fødevaresikkerhed og -kvalitet. | |||||||||||||||||
Course Contents | |||||||||||||||||
I kurset gennemgås de danske foderstofregler samt den danske fødevarelov, herunder de vigtigste lovgivningsmæssige bestemmelser om produktion og forhandling af fødevarer samt krav til fødevaremaskiner. Endvidere gennemgås eksempler på branchekoder til brug for virksomhedernes egenkontrol. Opbygningen af det offentlige kontrolsystem, fra foderstof og primærproducent til forbrugeren, og dets samspil med virksomhedens egenkontrol gennemgås. Kvalitets-, og sikkerhedsmæssige krav til fødevarer gennemgås og anvendes med gældende lovgivning som udgangspunkt til brug for en detaljeret gennemgang af egenkontrol, samt systemerne ISO 9001 og DS 3027/ISO 22000 til styring af henholdsvis fødevarekvalitet og -sikkerhed, ved produktion og salg af fødevarer. Kvalitetsholdning, overvågning af kvalitetsomkostninger og statistisk proces kontrol behandles som forudsætning for en effektiv kvalitetsstyring. | |||||||||||||||||
Teaching And Learning Methods | |||||||||||||||||
Forelæsninger, teoretiske øvelser, kollokvier og projektarbejde. I forelæsningerne introduceres teoretiske og praktiske aspekter af dansk fødevarelovgivning samt af systemer, der kan anvendes til styring af fødevaresikkerhed og -kvalitet. De teoretiske øvelser, kollokvierne samt projektrapporten vil hjælpe de studerende til at fortolke og opnå en forståelse af de ovennævnte aspekter. | |||||||||||||||||
Course Litterature | |||||||||||||||||
DS 3027:2002: Styring af fødevaresikkerhed efter HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) - Krav til ledelsessystem for fødevarevirksomheder og deres leverandører. DS/EN ISO 9001:2000: Kvalitetsstyringssystemer - Systemkrav. | |||||||||||||||||
Course Coordinator | |||||||||||||||||
Nils Arneborg, na@life.ku.dk, Department of Food Science/Food Microbiology, Phone: 35333266 | |||||||||||||||||
Study Board | |||||||||||||||||
Study Committee LSN | |||||||||||||||||
Course Scope | |||||||||||||||||
| |||||||||||||||||