270008 Food legislation and quality management

Details
Department of Food Science
Earliest Possible YearBSc. 2 year
DurationHalf a block
 
Credits7.5 (ECTS)
Course LevelBSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination and oral examination


All aids allowed

Description of Examination: Mundtligt forsvar af projektrapport. I projektet, der udleveres ved kursusstart, skal udarbejdes en kvalitetshåndbog under hensyntagen til gældende lovgivning og krav i kvalitetsstyringsstandarder. Projektet udarbejdes i grupper på 4-5 personer. Ved det mundtlige forsvar af projektet, hvor hele gruppen deltager, skal hver studerende give et selvvalgt bidrag. På denne baggrund gives en individuel bedømmelse.

Weight: 20% mundtligt forsvar 80% projektrapport



pass/fail, external examiner
 
Organisation of TeachingCirka 30% forelæsninger, 10% teoretiske øvelser, 10% seminarer og 50% projektarbejde.
 
Block PlacementBlok 4a
Week Structure: Udenfor ugestruktur
 
Teaching LanguageDanish
 
Areas of Competence the Course Will Address
Kurset indgår i levnedsmiddel B.Sc. uddannelsen og bidrager med teknologi- og produktionsrettede kompetencer indenfor opbygning og anvendelse af kvalitetsstyringssystemer i levnedsmiddelindustrien samt lovgivningsmæssige aspekter indenfor levnedsmiddelområdet.

Kompetencer opnået indenfor teknologi og produktion:
- Kendskab til den danske fødevarelov.
- Kendskab til fødevarevirksomhedernes lovbefalede egenkontrol.
- Kendskab til styring af fødevaresikkerhed efter HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) i henhold til DS 3027 og ISO 22000 samt til kvalitetsstyring i henhold til ISO 9001.
- Forståelse af hvordan de ovennævnte styringssystemer kan anvendes i fødevareindustrien til at efterleve gældende danske lovgivningskrav.
 
Course Objectives
Formålet med dette kursus er at introducere de studerende til aspekter indenfor dansk fødevarelovgivning samt til systemer, der kan anvendes til styring af fødevaresikkerhed og -kvalitet.
 
Course Contents
I kurset gennemgås de danske foderstofregler samt den danske fødevarelov, herunder de vigtigste lovgivningsmæssige bestemmelser om produktion og forhandling af fødevarer samt krav til fødevaremaskiner. Endvidere gennemgås eksempler på branchekoder til brug for virksomhedernes egenkontrol. Opbygningen af det offentlige kontrolsystem, fra foderstof og primærproducent til forbrugeren, og dets samspil med virksomhedens egenkontrol gennemgås. Kvalitets-, og sikkerhedsmæssige krav til fødevarer gennemgås og anvendes med gældende lovgivning som udgangspunkt til brug for en detaljeret gennemgang af egenkontrol, samt systemerne ISO 9001 og DS 3027/ISO 22000 til styring af henholdsvis fødevarekvalitet og -sikkerhed, ved produktion og salg af fødevarer. Kvalitetsholdning, overvågning af kvalitetsomkostninger og statistisk proces kontrol behandles som forudsætning for en effektiv kvalitetsstyring.
 
Teaching And Learning Methods
Forelæsninger, teoretiske øvelser, kollokvier og projektarbejde. I forelæsningerne introduceres teoretiske og praktiske aspekter af dansk fødevarelovgivning samt af systemer, der kan anvendes til styring af fødevaresikkerhed og -kvalitet. De teoretiske øvelser, kollokvierne samt projektrapporten vil hjælpe de studerende til at fortolke og opnå en forståelse af de ovennævnte aspekter.
 
Course Litterature
DS 3027:2002: Styring af fødevaresikkerhed efter HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) - Krav til ledelsessystem for fødevarevirksomheder og deres leverandører.

DS/EN ISO 9001:2000: Kvalitetsstyringssystemer - Systemkrav.
 
Course Coordinator
Nils Arneborg, na@life.ku.dk, Department of Food Science/Food Microbiology, Phone: 35333266
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Course Scope
lectures30
Colloquia10
supervision5
theoretical exercises10
project work151
preparation206

412