270008 Fødevarelovgivning og kvalitetsstyring

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placeringBachelor 2. år
VarighedEn halv blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig og mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Mundtligt forsvar af projektrapport. I projektet, der udleveres ved kursusstart, skal udarbejdes en kvalitetshåndbog under hensyntagen til gældende lovgivning og krav i kvalitetsstyringsstandarder. Projektet udarbejdes i grupper på 4-5 personer. Ved det mundtlige forsvar af projektet, hvor hele gruppen deltager, skal hver studerende give et selvvalgt bidrag. På denne baggrund gives en individuel bedømmelse.

Vægtning: 20% mundtligt forsvar 80% projektrapport



bestået/ikke bestået, ekstern censur
 
Rammer for undervisningCirka 30% forelæsninger, 10% teoretiske øvelser, 10% seminarer og 50% projektarbejde.
 
BlokplaceringBlok 4a
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Kompetenceområder
Kurset indgår i levnedsmiddel B.Sc. uddannelsen og bidrager med teknologi- og produktionsrettede kompetencer indenfor opbygning og anvendelse af kvalitetsstyringssystemer i levnedsmiddelindustrien samt lovgivningsmæssige aspekter indenfor levnedsmiddelområdet.

Kompetencer opnået indenfor teknologi og produktion:
- Kendskab til den danske fødevarelov.
- Kendskab til fødevarevirksomhedernes lovbefalede egenkontrol.
- Kendskab til styring af fødevaresikkerhed efter HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) i henhold til DS 3027 og ISO 22000 samt til kvalitetsstyring i henhold til ISO 9001.
- Forståelse af hvordan de ovennævnte styringssystemer kan anvendes i fødevareindustrien til at efterleve gældende danske lovgivningskrav.
 
Kursets målsætning
Formålet med dette kursus er at introducere de studerende til aspekter indenfor dansk fødevarelovgivning samt til systemer, der kan anvendes til styring af fødevaresikkerhed og -kvalitet.
 
Kursusindhold
I kurset gennemgås de danske foderstofregler samt den danske fødevarelov, herunder de vigtigste lovgivningsmæssige bestemmelser om produktion og forhandling af fødevarer samt krav til fødevaremaskiner. Endvidere gennemgås eksempler på branchekoder til brug for virksomhedernes egenkontrol. Opbygningen af det offentlige kontrolsystem, fra foderstof og primærproducent til forbrugeren, og dets samspil med virksomhedens egenkontrol gennemgås. Kvalitets-, og sikkerhedsmæssige krav til fødevarer gennemgås og anvendes med gældende lovgivning som udgangspunkt til brug for en detaljeret gennemgang af egenkontrol, samt systemerne ISO 9001 og DS 3027/ISO 22000 til styring af henholdsvis fødevarekvalitet og -sikkerhed, ved produktion og salg af fødevarer. Kvalitetsholdning, overvågning af kvalitetsomkostninger og statistisk proces kontrol behandles som forudsætning for en effektiv kvalitetsstyring.
 
Undervisningsform
Forelæsninger, teoretiske øvelser, kollokvier og projektarbejde. I forelæsningerne introduceres teoretiske og praktiske aspekter af dansk fødevarelovgivning samt af systemer, der kan anvendes til styring af fødevaresikkerhed og -kvalitet. De teoretiske øvelser, kollokvierne samt projektrapporten vil hjælpe de studerende til at fortolke og opnå en forståelse af de ovennævnte aspekter.
 
Litteraturhenvisninger
DS 3027:2002: Styring af fødevaresikkerhed efter HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) - Krav til ledelsessystem for fødevarevirksomheder og deres leverandører.

DS/EN ISO 9001:2000: Kvalitetsstyringssystemer - Systemkrav.
 
Kursusansvarlig
Nils Arneborg, na@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 35333266
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger30
kollokvier10
vejledning5
teoretiske øvelser10
projektarbejde151
forberedelse206

412