260015 Tema: Husdyrvidenskab 1

Detaljer
Inst. for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab
Tidligst mulig placeringBachelor 3. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi15 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig og mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Individuel mundtlig sluteksamen uden forberedelse. Med hjælpemidler. Bedømmelse af projektrapport.

Vægtning: Projektrapport: 50%, og mundtlig eksamen: 50%



13-skala, ekstern censur
 
Rammer for undervisningForelæsninger og projektarbejde
 
BlokplaceringBlok 2
Ugestruktur: A

Blok 2
Ugestruktur: B
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerBiokemi Produktionsdyrenes anatomi og fysiologi Husdyrernæring og fysiologi
 
Kompetenceområder
1. Kendskab til den kvantitative og kvalitative næringsstof- og energiomsætning samt regulering af omsætningen hos drøvtyggere, enmavede pattedyr og fugle.
2. Viden om til udnyttelse og behov for næringsstoffer og energi til forskellige livsytringer.
3. Forståelse af de fysiologiske processer der ligger til grund for vækst, reproduktion, laktation, ægproduktion.
4. Avende fysiologiske og ernæringsmæssige principper til sammenstilling af foderplaner og vurdering af næringsstofforsyning under forskellige produktionsforhold og i forhold til dyrenes genetiske baggrund.
5. Bedømme og vurdere livsytringernes størrelse og sammensætning ved forskellige produktionsforhold.
6. Det opnåede anvendelsesniveau sigter mod et fysiologisk og ernæringsgrundlag som baggrund for videre specialisering i husdyrbrugsfag eller som teoretisk grundlag for videre specialisering indenfor eksperimental ernæring og fysiologi.
 
Kursets målsætning
På baggrund af et grundlæggende kendskab til omsætning, regulering og udnyttelse af energi og næringsstoffer, samt de fysiologiske processer der ligger til grund for den animalske produktion skal der kunne foretages en fysiologisk og ernæringsmæssig vurdering af foderplaner og udarbejdes en simpel model til vurdering af ændring i næringsstofomsætning og produktion under forskellige produktionsforhold og under hensyntagen til dyrets genetiske egenskaber.
 
Kursusindhold
Projektet består af en fysiologisk og ernæringsmæssig analyse af foderplaner for en defineret besætning med definerede genetiske egenskaber (dyreart, race) og under definerede produktionsforhold for drøvtyggere, enmavede pattedyr og fugle.
Hovedelementer i projektet omfatter:
- relationer mellem næringsstofforsyning, substratfordeling, udnyttelse og regulering af næringsstoffer ved forskellige livsytringer.
- kvalitativ og kvantitativ beskrivelse af næringsstofomsætning og livsytringer i overensstemmelse med det generelle sema over næringsstofomsætning i hele den intakte organisme.
- betydningen af dyrenes genetiske potentiale.

Analysen skal give indsigt i følgende hovedspørgsmål:
Hvilke fysiologiske, ernæringsmæssige og genetiske faktorer er begrænsende for produktionen af mælk, kød (vækst) og æg i en given besætning under givne fodrings- og produktionsbetingelser? Hvordan fordøjes, absorberes, omsættes og udnyttes næringsstoffer i organismen, og hvilken regulering ligger til grund for ændringer i næringsstofomsætning og dermed livsytringernes størrelse? Hvordan er sammenhængen mellem livsytringernes størrelse og dyrenes behov for næringsstofforsyning og hvilken rolle spiller dyrets genetiske egenskaber i den sammenhæng? Disse spørgsmål er væsentlige med henblik på at kunne optimere produktionen udfra en biologisk synsvinkel.
Temaet er dermed en nødvendig forudsætning for studerende, som senere ønsker at arbejde med husdyrvidenskab eller husdyrproduktion.
 
Undervisningsform
Analytisk projektarbejde, der munder ud i udarbejdelse og fremlæggelse af en projektrapport på ca. 50 sider plus bilag
 
Litteraturhenvisninger
Chwalibog André: Næringsværdi og Næringsbehov. Samfundslitteratur, 2004
Hvelplund, T., Nørgaard, P.: Kvægets Ernæring og Fysiologi. DJF rapport Husdyrbrug nr. 53 (bind 1). 2003
Strudsholm, F., Sejrsen, K.: Kvægets ernæring og fysiologi. Bind 2 - Fodring og produktion. DJF rap. Husdyrbrug nr. 54. 2003
McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A.: Animal Nutrition. Longman. 1988
Nielsen, Mette Olaf: Kompendium i Basal husdyrfysiologi og ernæring. Samfundslitteratur. 2004
Møller, J., Thøgersen, R., Kjeldsen, A.M., Weisbjerg, M.R., Søegård, K., Hvelplund, T., Børsting, C.F. 2000. Fodermiddeltabel. Sammensætning af fodermidler til kvæg, rapport 91, 1-52, Landbrugets Rådgivningscenter, Landskontoret for kvæg
Strudsholm, F., et al. 1999. Danske fodernormer til kvæg., Fodermiddeltabel. Landsk. f. kvæg. 1997.
 
Kursusansvarlig
André Chwalibog, ac@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Husdyrernæring, Tlf: 35333044
Mette Olaf Nielsen, mon@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Husdyrernæring, Tlf: 35333065
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger50
projektarbejde280
vejledning80
eksamen2

412