Inst. for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab | |||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Kandidat 1.år til Kandidat 2. år | ||||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig og mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Kursusrapport plus mundtlig eksamen Vægtning: Kursusrapport: 50% Mundtlig eksamen: 50% bestået/ikke bestået, intern censur | ||||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger og øvelser | ||||||||||||||
Blokplacering | Blok 3 Ugestruktur: A | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | Veterinære: Kompetencer fra bacheloruddannelse i: Fysiologi, Anatomi, Genetik og Basal Ernæring Agronomer: Kompetencer fra bacheloruddannelse i: Husdyrernæring og -fysiologi, Genetik og Tema: Husdyrvidenskab | ||||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||||
Grundvidenskab. - Kendskab til rovdyrenes ernæringsfysiologi og -anatomi - Viden om energi og næringsstoffers fordøjelse og omsætning hos carnivore dyrearter - Forståelse af de enkelte dyrearters ernæringsmæssige behov ved forskellige livytringer - Overføre grundlæggende teorier og principper vedrørende fastlæggelse af behov til raske og syge dyr samt ved ændringer i produktionsformer og genetik. Teknologi & Produktion. - Kendskab til foderteknologi og produktion af foder til carnivore dyr samt kendskab til produktionscyklus og -forhold for mink og ræv - Viden om anvendelse af egnede fodermidler til carnivore dyrearter samt viden om genetik hos mink og ræv - Forståelse af fodermidlers sammensætning og behandling, herunder foderhygiejne og -kvalitet samt normer for den enkelte dyreart - Anvende principper ved foderfremstilling ved selvstændig udarbejdelse af foderplaner til sunde produktions- og familiedyr samt i relation til klinisk ernæring af hund og kat | |||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||
Det er kursets målsætning at give de studerende viden om de specielle forhold vedrørende ernæring, fodring og produktion (mink og ræv) af carnivore dyr, herunder diætik af hund og kat . Herudover at sætte de studerende i stand til at vurdere og selvstændigt at udforme planer for fodring og ernæring af de carnivore produktionsdyr, mink og ræv og/eller familiedyrene, hund og kat, både sunde og syge, i alle dele af deres livscyklus. | |||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
I kurset generelle fælles del gennemgås de specielle forhold vedrørende de carnivore dyrearters ernæringsfysiologi og -anatomi og energi- og næringsstofbehov i alle dele af deres livscyklus samt grundlaget for bestemmelse af normer. Fodermidler til carnivore dyrearter beskrives, herunder gennemgås foderteknologi, -hygiejne og -kvalitet, fodermiddellovgivning, foderets smagelighed samt foderets betydning for grdningens sammensFtning og konsistens. Efter den generelle del specialiserer den studerende sig i enten produktion af pelsdyr (mink og ræv) eller ernæring og diætik af familiedyr (hund og kat). Undervisningen i den specialiserede del er projektorienteret og baseret på relevante cases. Indenfor pelsdyrproduktion arbejdes der, udover ernæring og fodring med emnerne: management, avl, farvetyper, sortering og velfærd. Indenfor ernæring og diætik af hund og kat fokuseres på ernæringsmæssige forhold vedrørende: race, aktivitetsniveau, alder (gerontologi), fejlernæring samt ernæringsmæssige muligheder for at forebygge/helbrede ernæringsbetingede lidelser (klinisk ernæring) | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
Forelæsninger og øvelser kombineres, således at forelæsningerne primært retter sig mod de basale områder samt produktionsorienterede emner. Ved øvelserne arbejder de studerende projektorienteret indenfor enten carnivore produktionsdyr (mink & ræv) eller familiedyr (hund & kat) med cases baseret på anvendte teknikker og med udgangspunkt i praktisk relevante oplæg. De studerende udarbejder i gruppe en kursusrapport, der skal godkendes og danner grundlag for en individuel mundtlig eksamination. | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Niels Enggaard Hansen, nih@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Husdyrernæring, Tlf: 35333040 | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn NSN | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||