260005 Basal husdyrernæring og fysiologi

Detaljer
Inst. for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab
Tidligst mulig placeringBachelor 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen

Portfolio eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Mundtlig portfolio-eksamen. Mundtlig besvarelse af spørgsmål stillet som en række mindre opgaver. I grupper med individuel bedømmelse.

Vægtning: Eksamen: 100%



bestået/ikke bestået, intern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenFor hver kursusuge aflevering og godkendelse af grupperapporter. I alt afleveres mindst 75%.
 
Rammer for undervisningForelæsninger, øvelser og kursusrapport.
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: A
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerBiokemi Produktionsdyrenes anatomi og fysiologi
 
Kompetenceområder
1. Kendskab til næringsstofomsætning og regulering af næringsstofomsætning.
2. Viden om næringsstoffordeling/analyse og indhold i fodermidler.
3. Viden om næringsstoffers fordøjelse, absorption og udnyttelse til forskellige livsytringer.
4. Forståelse af de fysiologiske processer ved vækst, reproduktion, laktation, ægproduktion.
5. Anvende fysiologiske og ernæringsprincipper til vurdering af de enkelte dyreartes næringsbehov til forskellige livsytringer.
6. Bedømme dyrenes respons til næringsstofforsygning.
 
Kursets målsætning
Kursets mål er at skabe et detaljeret kendskab til næringsstofomsætning og livsytring hos husdyr. Ved kursets afslutning skal den studerende have opnået et grundlæggende kendskab til omsætning, regulering og udnyttelse af energi og næringsstoffer, samt de fysiologiske processer der ligger til grund for den animalske produktion.
 
Kursusindhold
Kurset omfatter beskrivelse af næringsstoffer, næringsstoffernes absorption, transport og fordeling i organismen, omsætning og balance i de ekstracellulære næringsstofpuljer, omsætning og udnyttelse af protein, fedt og energi i hele den intakte organisme. Den hormonale regulering af omsætningen i næringsstof- og vævspuljerne, vækstens, laktationens og reproduktionsprocessernes fysiologi og immunologi. Der lægges særlig vægt på de betydeligste husdyrproduktioner og dyrenes reaktioner på forskellige produktionsforhold. Den principielle baggrund for bestemmelse af energi- og næringsbehov og fastsættelse af normer for næringsforsyning til forskellige livsytringer gennemgås. Der gives et grundigt kendskab til fodermidlers sammensætning og deres egnethed i relation til fodersammensætning, -teknologi, -konservering og -hygiejne. Der gives grundlag for rationsvurdering og -anvendelse med relation til produktkvalitet, ressourceforbrug og miljø ved optimal husdyrproduktion. Kurset er en nødvendig forudsætning for Tema: Husdyrvidenskab.
 
Undervisningsform
Forelæsninger og øvelser kombineres, således at forelæsningerne primært omhandler teoretisk gennemgang af basale emner, mens øvelser tage udgangspunkt i praktisk relevante oplæg. De studerende udarbejder i gruppe en kursusrapport for hver undervisningsuge (afsnit) som skal godkendes. Kursus afsluttes med en individuel mundtlig eksamination.
 
Litteraturhenvisninger
Chwalibog, André: Næringsværdi og Næringsbehov. Samfundslitteratur, 2004.
Hvelplund, T., Nørgaard, P.: Kvægets Ernæring og Fysiologi. DJF rapport Husdyrbrug nr. 53 (bind 1) og 54 (bind 2). 2003.
McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A. Animal Nutrition. Prentice Hall, 2002.
Nielsen, Mette Olaf: Kompendium i Basal husdyrfysiologi og ernæring. Samfundslitteratur, 2004.
 
Kursusansvarlig
André Chwalibog, ac@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Husdyrernæring, Tlf: 35333044
Mette Olaf Nielsen, mon@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Husdyrernæring, Tlf: 35333065
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger37
teoretiske øvelser32
projektarbejde135
eksamen2

206