Inst. for Produktionsdyr og Heste | |||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 3. år til Kandidat 2. år | ||||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus Af hensyn til faglig progression vil kurset med fordel kunne placeres på sidste del af BSc eller første del af MSc. | ||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig og mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Projektrapport og mundtlig eksamen. Hver gruppe præsenterer projektrapport med efterfølgende diskussion og spørgsmål fra opponentgruppe, eksaminator og censor. Hver projektgruppe skal opponere og stille spørgsmål til en af de andre gruppers rapport og præsentation. Vægtning: Projektrapport: 34% Mundtlig eksamen: 33 Opponering: 33% 13-skala, intern censur | ||||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger og øvelser samt selvstændigt arbejde med husdyrbrugs- og veterinære data | ||||||||||||||
Blokplacering | Blok 1 Ugestruktur: A | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Max 30 deltagere, idet der gives intensiv vejledning til grupperne i perioden med gruppearbejde (gruppearbejdet udgør ca 2/3 af tiden). | ||||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||||
Kompetencer indenfor grundvidenskab: Forståelse af de grundlæggende principper for sygdommes og deres årsagsfaktorers udbredelse og spredning i tid og rum. Kompetencer opnået inden for teknik og produktion: Anvende de epidemiologiske principper på et bredt spektrum af populationer. Kompetencer opnået inden for etik og værdier: Kan diskutere kausalitetsbegrebet i relation til forskellige studiedesign og målgrupper. | |||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||
Ved kursets afslutning skal den studerende være i stand til · at foretage indsamling, beskrivelse og analyse af data vedrørende sygdomsforekomst i dyrepopulationer · at forstå principperne for behandling og vurdering af data fra husdyrpopulationer med henblik på vurdering af sygdommes forekomst, udbredelse og årsagsmæssige baggrund · at vurdere kvaliteten af indsamlede data og af resultater af sundhedsmæssige feltundersøgelser med henblik på kritisk stillingtagen til undersøgelsens konklusioner. | |||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
Kurset giver et betydeligt kendskab til analytiske metoder og epidemiologiske problemstillinger, som er væsentligt i relation til fx besætningsanalyser i temakurser og speciale. Agronomer, beskæftiget som rådgivere i husdyrproduktion, vil ofte blive inddraget i et samarbejde med den praktiserende dyrlæge og landmand. Det er derfor væsentligt at have et fælles grundlag for vurdering af sygdomsoplysninger. Konkrete emner: . Introduktion og opsummering af de basale epidemiologiske begreber . Opstille formål og hypoteser for undersøgelse . Vurdere studiedesign og samplingsmetoder . Data management . Vurdere bias . Vurdere kausalitet . Gennemgang af mere avancerede epidemiologiske analyser . | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
Gennemføre analyse af et større datamateriale i grupper af ca 3 personer . Evt analyse af eget datamateriale . Forholde sig til eventuelle problemer i studiet i relation til resultater og konklusion . Anvende SAS til statistiske analyser . Udarbejdelse af projektrapport Max 30 deltagere, idet der gives intensiv vejledning til grupperne i perioden med gruppearbejde (gruppearbejdet udgør ca 2/3 af tiden). Kurset omfatter forelæsninger og øvelser samt selvstændigt arbejde med husdyrbrugs- og veterinære data f.eks. fra klinikker, laboratorier, kødkontrollen, databaser eller besætninger | |||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
Houe et al. 2004. | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Annette Kjær Ersbøll, ake@life.ku.dk, Institut for Produktionsdyr og Heste/Faggruppe: Populationsbiologi, Tlf: 35333021 | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn NSN | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||