103569 Praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn

Detaljer
Inst. for Veterinær Patobiologi
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi3 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
veterinærkursus
 
Eksamenpraktisk-skriftlig eksamen


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, ekstern censur
 
Rammer for undervisning2 uger (9 dage) enten i 10. eller 11. semester
 
Blokplacering
Se undervisningsplan for veterinæruddannelsen

 
UndervisningssprogDansk
 
Obligatoriske forudsætninger103611 Almindelig patologi
103700 Infektionsmikrobiologi
103528 Fødevare- og miljøhygiejne samt fiskesygdomme
103623 Speciel patologi
 
Kursets målsætning
Undervisningen omfatter praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn, som fastlagt i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris gældende lovgivning på området.
Formålet er at opnå færdigheder og indsigt i praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn, hvilket betinges af, at den studerende har bestået de under forudsætninger nævnte fag før kursus påbegyndes. Den studerende vil herefter kunne indgå i veterinærkontrollens arbejde, såvel på de private, som på de eksportautoriserede virksomheder.
 
Kursusindhold
Det lovgivningsmæssige grundlag gennemgås.
Den praktiske kødkontrol indøves på slagtegangen (svin/kreatur), ved brug af patologiske/anatomiske præparater samt ved udvidede undersøgelser (efterkontrol), og der lægges desuden vægt på veterinærkontrollens rolle i bekæmpelse af zoonotiske agens i slagtemiljøet.
Under kurset udarbejdes en hygiejnerapport på baggrund af selvstændigt udført hygiejnetilsyn med tilhørende rengøringskontrol.
Rapporten baseres på den for eksportautoriserede slagterier og kødvikrsomheder gældende lovgivning. Endvidere skal der i tilknytning til hygiejnerapporten udarbejdes et kontrolprogram efter HACCP-princippet.
 
Undervisningsform
Særlige forhold: Fra Slagteriskolen i Roskilde er modtaget meddelelse om, at i h.t. Veterinærdirektoratets bekendtgørelse nr. 317 af 10. juni 1993 skal alle, som håndterer fersk kød, dvs. også deltagere ved kurset i praktisk kødkontrol, underkastes en helbredskontrol med henblik på udstedelse af en helbredsattest. Blanket til helbredsattest kan hentes i Studieforvaltningen. Helbredsattesten kan uden udgift udstedes af KVLs læge Bolette Balslev, Bülowsvej 2 C, tlf. 3322 8071. Attesten skal efterfølgende afleveres til Skoleslagteriet i Roskilde på 1. mødedag.
 
Litteraturhenvisninger
Der udleveres kursusmateriale ved kursets start.
 
Kursusansvarlig
Kirsten Jørgensen, kj@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332770
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
praktiske øvelser55
eksamen3
teoretiske øvelser20
praktiske øvelser12

90