| Inst. for Fødevarevidenskab
50 % Inst. for Veterinær Patobiologi 50 % | |||||||||||||||
| Tidligst mulig placering | |||||||||||||||
| Varighed | 1 semester | ||||||||||||||
| Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||||
| Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||||||
| Eksamen | mundtlig eksamen med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, ekstern censur og kendskab til pensum Beskrivelse af eksamen: | ||||||||||||||
| Rammer for undervisning | 3-ugerskursus | ||||||||||||||
| Blokplacering | 3-ugers kursus januar | ||||||||||||||
| Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
| Kursets målsætning | |||||||||||||||
| At give de studerende kendskab til Fødevareloven og de vigtigste lovgivningsmæssige bestemmelser om produktion og forhandling af fødevarer. Endvidere kendskab til organisationen af den offentlige kontrol. På grundlag af kvalitets- og sundhedskrav til fødevarer gives et detaljeret kendskab til virksomhedernes lovbefalede genkontrol, samt kvalitetssikring ifølge Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) konceptet og kvalitetstyrings i henhold til ISO 9001:2000. | |||||||||||||||
| Kursusindhold | |||||||||||||||
| Under kurset gennemgås fødevareloven og de vigtigste lovgivningsmæssige bestemmelser om fødevare. Endvidere gennemgås eksempler på branchekoder til brug for virksomhedernes egen- kontrol. Kvalitets- og sundhedsmæssige krav til fødevare gennemgås og diskuteres og anvendes med gældende lovgivning som udgangspunkt til brug for en detaljeret gennemgang af egenkontrol, HACCP og ISO 9001:2000 ved produktion og salg af fødevarer. Opbygningen af det offentlige kontrol- system fra primærproducent til forbrugeren og dets samspil med virksomhedens egenkontrol og anden form for kvalitetsstyring gennemgås. Kvalitetsholdning og overvågning af kvalitets- omkostninger behandles som forudsætning for en effektiv kvalitetsstyring. | |||||||||||||||
| Undervisningsform | |||||||||||||||
| Forelæsninger, kollokvier og gruppearbejde med opgaver i fortolkning af fødevarelovgivning og kvalitetsstyring som forudsætning for fødevare- kvalitet og sikkerhed. | |||||||||||||||
| Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
| Food quality management - a techno-managerial approach. P.A. Luning, W.J. Marcelis, W.M.F. Jongen. Wageningen Pers. | |||||||||||||||
| Kursusansvarlig | |||||||||||||||
| Nils Arneborg, na@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 35333266 | |||||||||||||||
| Studienævn | |||||||||||||||
| Studienævn LSN | |||||||||||||||
| Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||