| Ins. for Human Ernæring | |||||||||||||||
| Tidligst mulig placering | |||||||||||||||
| Varighed | 1 semester | ||||||||||||||
| Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||||
| Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||||||
| Eksamen | skriftlig prøve med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur Eksamensdatoer: Løbende evaluering af øvelsesrapporter. | ||||||||||||||
| Rammer for undervisning | Forelæsninger/seminarer: 1/2 skemamodul pr. uge Øvelser: 3 timer pr. uge. | ||||||||||||||
| Blokplacering | E1, efterår Torsdag 13-16 - forelæsninger kun torsdag | ||||||||||||||
| Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
| Anbefalede forudsætninger | 035218 Biokemi 010611 Statistisk grundkursus Human fysiologi og statistik svarende til levnedsmiddelbacheloruddannelsen | ||||||||||||||
| Begrænset deltagerantal | 40 | ||||||||||||||
| Kursets målsætning | |||||||||||||||
| Indføring i indsamling og vurdering af kostdata, samt brug af antropometriske og biokemiske målinger for ernæringsstatus. Efter kurset skal den studerende være i stand til at: - planlægge indsamling af kostdata til et givet formål - vurdere oplysningernes pålidelighed - beregne indtagelsen af næringsstoffer og energi vha tabeller og software - vurdere indtagelsens tilstrækkelighed i forhold til referenceværdier - anvende antropometriske målinger - forstå principperne bag biokemisk status | |||||||||||||||
| Kursusindhold | |||||||||||||||
| Kurset omhandler metoder til måling af kostindtag, herunder deres validitet; biokemiske markører til validering af kotdata; analyse og fortolkning af kostdata på individ-, gruppe- og befolkningsniveau; anvendelse af referenceværdier til bedømmelse af indtagelse af næringsstoffer og energi; beregning af energi- og næringsstofindtagelse vha levnedsmiddeltabeller og kostberegningsprogrammer; antropometriske og biokemiske metoder til vurdering af ernæringsstatus. | |||||||||||||||
| Undervisningsform | |||||||||||||||
| Kurset består af en kombination af forelæsninger samt praktiske og teoretiske øvelser. | |||||||||||||||
| Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
| Gibson RS. (1990): Principles of nutritional assessment, Oxford University Press. Nordiska näringsrekommendationer 1996, Nordisk Ministeråd, København 1996. Udvalgte specialartikler m.m. | |||||||||||||||
| Kursusansvarlig | |||||||||||||||
| Ole Hels, ohe@kvl.dk, Institut for Human Ernæring/Præventiv ernæring, Tlf: 35282533 Søren Toubro, soeren.toubro@hh.hosp.dk, Institut for Human Ernæring/Sygdomsforebyggende ernæring, Tlf: 3528 | |||||||||||||||
| Studienævn | |||||||||||||||
| Studienævn LSN | |||||||||||||||
| Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||