| Inst. for Fødevarevidenskab | |||||||||||||||||
| Tidligst mulig placering | |||||||||||||||||
| Varighed | 1 semester | ||||||||||||||||
| Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||||||
| Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||||||||
| Eksamen | mundtlig eksamen med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur Beskrivelse af eksamen: Eksamensdatoer: | ||||||||||||||||
| Rammer for undervisning | Forelæsninger: 1 skemamodul pr. uge | ||||||||||||||||
| Blokplacering | F5, forår | ||||||||||||||||
| Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||||
| Anbefalede forudsætninger | 045319 | ||||||||||||||||
| Kursets målsætning | |||||||||||||||||
| Det er kursets formål at give de studerende et kendskab til (1) de metoder og principper, der har betydning for fermenteringsprocesser, samt til (2) de områder, hvor man i dag anvender fermentering. Kurset vil hermed give de studerende den nødvendige baggrund til at se fermentering i en større sammenhæng og hermed at se nye anvendelsesmuligheder specielt indenfor landbrug og levnedsmiddelindustri. | |||||||||||||||||
| Kursusindhold | |||||||||||||||||
| Kurset vil omhandle en generel indføring i metoder og principper bag batch- og kemostatfermenteringer, herunder bl.a. massetransport, fermenteringskinetik og støkiometri. Endvidere behandles: Fermentering indenfor området miljø og energi, f.eks. industriel alkohol, biogas, jordrensning og kompostering. Fermentering til fremstilling af enzymer og farmaceutiske produkter. Fermentering af levneds- og nydelsesmidler. Fermentering til fremstilling af ensilage og andre fermenterede fodermidler samt biologiske bekæmpelsesmidler. | |||||||||||||||||
| Undervisningsform | |||||||||||||||||
| Undervisningen baseres på forelæsninger, grupperegning og udarbejdelse af 2 projektrapporter (teoretiske) i løbet af semesteret. For udvalgte emner gennemgået ved kursets forelæsninger og udleveret supplerende litteratur eller litteraturhenvisninger udarbejdes rapporter af 15-20 siders omfang. Rapporterne gennemgås i plenum. Der vil endvidere blive afholdt ekskursioner til udvalgte virksomheder. | |||||||||||||||||
| Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||||
| Artikler fra danske og udenlandske fagtidsskrifter og andre videnskabelige publikationer, som vil danne baggrund for udarbejdelse af projektrapporter og seminarer. Stanbury et al. (1996): Principles of fermentation technology. | |||||||||||||||||
| Kursusansvarlig | |||||||||||||||||
| Nils Arneborg, na@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 35333266 | |||||||||||||||||
| Studienævn | |||||||||||||||||
| Studienævn LSN | |||||||||||||||||
| Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||||
| |||||||||||||||||