| Inst. for Vet. Mikrobiologi (2003/2004) | |||||||||||||
| Tidligst mulig placering | |||||||||||||
| Varighed | 1 semester | ||||||||||||
| Pointværdi | 3 (ECTS) | ||||||||||||
| Kursustype | Fælleskursus veterinærkursus | ||||||||||||
| Eksamen | praktisk-skriftlig eksamen med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, ekstern censur | ||||||||||||
| Rammer for undervisning | 2 uger (9 dage) enten i 10. eller 11. semester | ||||||||||||
| Blokplacering | Se undervisningsplan for veterinæruddannelsen | ||||||||||||
| Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
| Obligatoriske forudsætninger | 103611 Almindelig patologi 103700 Infektionsmikrobiologi 103528 Fødevare- og miljøhygiejne samt fiskesygdomme 103623 Speciel patologi | ||||||||||||
| Kursets målsætning | |||||||||||||
| Undervisningen omfatter praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn, som fastlagt i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris gældende lovgivning på området. Formålet er at opnå færdigheder og indsigt i praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn, hvilket betinges af, at den studerende har bestået de under forudsætninger nævnte fag før kursus påbegyndes. Den studerende vil herefter kunne indgå i veterinærkontrollens arbejde, såvel på de private, som på de eksportautoriserede virksomheder. | |||||||||||||
| Kursusindhold | |||||||||||||
| Det lovgivningsmæssige grundlag gennemgås. Den praktiske kødkontrol indøves på slagtegangen (svin/kreatur), ved brug af patologiske/anatomiske præparater samt ved udvidede undersøgelser (efterkontrol), og der lægges desuden vægt på veterinærkontrollens rolle i bekæmpelse af zoonotiske agens i slagtemiljøet. Under kurset udarbejdes en hygiejnerapport på baggrund af selvstændigt udført hygiejnetilsyn med tilhørende rengøringskontrol. Rapporten baseres på den for eksportautoriserede slagterier og kødvikrsomheder gældende lovgivning. Endvidere skal der i tilknytning til hygiejnerapporten udarbejdes et kontrolprogram efter HACCP-princippet. | |||||||||||||
| Undervisningsform | |||||||||||||
| Særlige forhold: Fra Slagteriskolen i Roskilde er modtaget meddelelse om, at i h.t. Veterinærdirektoratets bekendtgørelse nr. 317 af 10. juni 1993 skal alle, som håndterer fersk kød, dvs. også deltagere ved kurset i praktisk kødkontrol, underkastes en helbredskontrol med henblik på udstedelse af en helbredsattest. Blanket til helbredsattest kan hentes i Studieforvaltningen. Helbredsattesten kan uden udgift udstedes af KVLs læge Bolette Balslev, Bülowsvej 2 C, tlf. 3322 8071. Attesten skal efterfølgende afleveres til Skoleslagteriet i Roskilde på 1. mødedag. | |||||||||||||
| Litteraturhenvisninger | |||||||||||||
| Der udleveres kursusmateriale ved kursets start. | |||||||||||||
| Kursusansvarlig | |||||||||||||
| John Elmerdahl Olsen, jeo@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332784 | |||||||||||||
| Studienævn | |||||||||||||
| Studienævn V | |||||||||||||
| Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||