076839 Kød som råvare

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenskriftlig prøve


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur

Eksamensdatoer:

løbende evaluering af øvelsesrapporter
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 4 timer pr. uge i en periode på 7 uger
 
BlokplaceringF3, forår
Tirsdag eftermiddag eller onsdag formiddag

 
UndervisningssprogDansk
 
PointspærringDer kan ikke opnås point for dette kursus og kurset Meat as a raw material (076838)
 
Anbefalede forudsætninger035218 Biokemi
076711 Levnedsmiddelkemi
071213 
071214 
 
Kursets målsætning
Det er kursets formål at give de studerende et indgående kendskab til kødets struktur, egenskaber og kemiske sammensætning i relation til kvaliteten af fersk kød og kødets anvendelighed til videre forarbejdning. Kurset retter sig især mod studerende indenfor levnedsmiddel- eller agronomstudiet og udgør et væsentligt grundlag for efterfølgende kurser med tilknytning til ferskkødsområdet eller forarbejdet produkter. Kurset er obligatorisk for studerende på kødindustrilinien.
 
Kursusindhold
Som grundlag for produktion af kød beskrives muskulaturens vækst- og udviklingsprocesser samt de biokemiske og fysiske ændringer i muskulaturen efter slagtetidspunktet, der har indflydelse på kødets kvalitetsegenskaber. Indholdsmæssigt dækker kurset desuden mikrobiologisk produktsikkerhed.

Kurset omfatter følgende emner:

Muskelstruktur og sammensætning.
Muskel vækst.
Muskel kontraktion.
Omdannelse fra muskel til kød.
Effekt af varmebehandling.
Mørhed, vandbindingsevne, farve og flavour.
Naturlig microflora, patogener og BSE.
 
Undervisningsform
Forelæsninger og gruppearbejde. Ved forelæsningerne gennemgås den nødvendige baggrundsviden. Gruppearbejdet er dels i form af laboratorieøvelser og dels i form af mundtlige præsentationer af videnskabelige publikationer. Ekskursion til en industrivirksomhed eller en forskningsinstitution.
 
Litteraturhenvisninger
Der anvendes engelsksproget litteratur.
Forelæsningskompendium 'Meat as a raw material' gennem DSR boghandel.
Øvelsesvejledning: tilgængelig på kursus hjemmeside 'kursus.kvl.dk/ksr' ved kursusstart.
 
Kursusansvarlig
Lars Kristensen, lak@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Kødvidenskab, Tlf: 35283246
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger20
praktiske øvelser30
kollokvier12
ekskursioner8
vejledning10
forberedelse80
eksamen20

180