| Inst. for Fødevarevidenskab | |||||||||||||
| Tidligst mulig placering | |||||||||||||
| Varighed | 1 semester | ||||||||||||
| Pointværdi | 12 (ECTS) | ||||||||||||
| Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||||
| Eksamen | praktisk-mundtlig eksamen med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur Eksamensdatoer: Skriftlig rapport udarbejdes | ||||||||||||
| Rammer for undervisning | Forelæsninger: 1 modul pr. uge Øvelser: 2 x 4 timer ugentligt Teoriundervisning foregår på KVL Øvelsesundervisning foregår på KVL og DTU Kurset udbydes i lige år på KVL (075818) og ulige år på DTU (27752) | ||||||||||||
| Blokplacering | Fastlægges af DTU | ||||||||||||
| Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
| Anbefalede forudsætninger | 071213 071214 Ovennævnte kurser kan erstattes med følgende kurser på DTU: 24102 og 30001 | ||||||||||||
| Begrænset deltagerantal | Max. 20 | ||||||||||||
| Kursets målsætning | |||||||||||||
| At give de studerende indsigt og praktiske færdigheder i bestemmelse af taksonomiske, teknologiske og toksikologiske egenskaber hos gær-og skimmelsvampe af betydning for levneds- og nydelsesmiddelindustrien. | |||||||||||||
| Kursusindhold | |||||||||||||
| Kurset omhandler gær- og skimmelsvampe, som dels anvendes positivt til fermentering og dels er negative, dvs. kvalitetsødelæggende for levneds-og nydelsesmidler. Følgende egenskaber hos mikroorganismerne vil blive behandlet: Cytologi, mikro-og makromorfologi, differentiering, primære og sekundære metabolitter inklusive aromadannelse, vækst og resistens, samt teknologiske egenskaber. Endvidere indgår mikrobiel økologi og taksonomi, samt traditionelle og moderne identifikations- og analysemetoder. Der gives eksempler på praktiske anvendelser i industrien og kvalitetsødelæggelser forårsaget af gær- og skimmelsvampe, herunder bl.a. dannelse af mykotoksiner. | |||||||||||||
| Undervisningsform | |||||||||||||
| Forelæsninger, øvelser samt forberedende arbejde | |||||||||||||
| Litteraturhenvisninger | |||||||||||||
| Introduction to Food-borne Fungi, CBS, Baarn, 1995 Yeast. Physiology and Biotechnology.Wiley and Sons Ltd., West Sussex, England, pp 350,1998 Videnskabelige publikationer og noter | |||||||||||||
| Kursusansvarlig | |||||||||||||
| Lene Jespersen, lj@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 35333230 Ulf Thrane, ut@biocentrum.dtu.dk, Institut for Fødevarevidenskab, Tlf: 45252630 | |||||||||||||
| Studienævn | |||||||||||||
| Studienævn LSN | |||||||||||||
| Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||