038061 Levnedsmiddelanalyse

Detaljer
Kemisk Institut (2003/2004)
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur
 
Rammer for undervisning3 ugers kursus (juni)
 
Blokplacering3-ugerskursus juni
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger076711 Levnedsmiddelkemi
 
Begrænset deltagerantalMax 30
 
Kursets målsætning
Formålet med kurset er at give et teoretisk og praktisk kendskab til reference- og rutinemetoder til analyse af levnedsmidler. Kurset henvender sig til studerende, der ønsker at kvalificere sig til ledelse og ansvar for gennemførelsen af levnedsmiddelanalyser og til at gennemføre udvikling af analysemetoder, det være sig i en kontrolfunktion, til fastlæggelse af næringsværdi eller som et middel til kvalitetssikring i en levnedsmiddelproduktion.
 
Kursusindhold
Kurset omfatter
1. Metoder til bestemmelse af makrokomponenter i levnedsmidler: vand, protein, fedt, kulhydrater, fibre, energi.
2. Metoder til bestemmelse af mikrokomponenter, både positive som vitaminer, aromastoffer og essentielle sporelementer, og negative som toksiner, medicin- og pesticidrester samt skadelige grundstoffer ("tungmetaller"). Tilsætningsstoffer.
3. Metoder til bestemmelse af kvalitetsparametre, herunder hydrolytisk og oxidativ status, samt konsistensegenskaber.
4. Validering af analysemetoder.
5. Kvalitetssikring i laboratoriet.
 
Undervisningsform
Kurset omfatter en række forelæsninger/diskussioner, hvor de væsentligste dele af kursets indhold gennemgås. Forelæsningerne støttes af teoretiske og praktiske øvelsesopgaver, der skal være gennemført, før projektopgaven kan godkendes. Der indgår en halv- eller heldagsekskursion til et levnedsmiddelanalyselaboratorium. Den enkelte studerende eller højst to sammen udfører en projektopgave omfattende afprøvning/optimering af en specifik analysemetode, eller afprøvning/validering af 2-3 forskellige analysemetoder. Der udarbejdes rapport omfattende metodens/metodernes teori og eksperimentelle afprøvning. Rapporten præsenteres for og diskuteres med hele holdet for aflevering til bedømmelse.
 
Litteraturhenvisninger
S. Suzanne Nielsen (ed.)(1998): Food Analysis. Sec. Ed. Aspen Publishers, Inc.
 
Kursusansvarlig
Søren Storgaard Jørgensen, sstj@life.ku.dk, Institut for Grundvidenskab, Tlf: 35332412
Error. Person Not Found 
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger20
projektarbejde60
projektarbejde52
forberedelse40
ekskursioner8

180