103528 Fødevare- og miljøhygiejne samt fiskesygdomme

Detaljer
Inst. for Vet. Mikrobiologi (2003/2004)
Inst. for Farmakologi og Patobiol. (2003/2004)   0 %
Tidligst mulig placering
Varighed2 semestre
 
Pointværdi13.5 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
Eksamenskriftlig prøve


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge i 6. og 7. semester Øvelser: 150 timer Ekskursioner: 2 dages internat
 
Blokplacering
Se undervisningsplan for veterinæruddannelsen

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger103700 
104100 
103623 Speciel patologi
 
Kursets målsætning
At give de studerende kendskab til basale forhold vedrørende fødevare- og miljøhygiejne samt fiskesygdomme. De studerende skal kunne vurdere problemstillinger og opstille kvalitetsprogrammer i relation til praktisk fødevare- og miljøkontrol samt til fiskeproduktion.
 
Kursusindhold
Fødevaremikrobiologi og -hygiejne
HACCP principper og disses anvendelse under fødevareproduktion fra jord til bord. Risikovurdering i relation til færdigvarens sikkerhed og holdbarhed. Fødevarebårne infektioner og intoxikationer samt zoonosers økologi og risikoanalyser i forbindelse med førnævnte. Kendskab til den relevante lovgivning inden for området.

Miljøhygiejne
Smitstoffer og skadevoldende kemiske forbindelser i miljøet (jord, vand, luft, affald, foder m.m.). Betydning af habitaternes fysisk-kemiske og biologiske sammensætning samt struktur for de nævnte agentias spredning og skæbne i miljøerne og de sundheds- og miljømæssige konsekvenser heraf. Undervisningen i zoonoser omfatter almene forhold vedrørende definitioner, værtsspecificitet og økologi/epidemiologi.

Fiskesygdomme
Indledningsvis perspektiveres akvakulturens betydning for tilvejebringelse af essentiel ernæring til jordens befolkning. Fodringens betydning for fiskens sundhedstilstand og miljøet omtales. Hovedvægten lægges på de bakterielle, parasitære og virale sygdomsproblemer, der rammer fisk i akvakultur. Herunder de principper der anvendes til forebyggelse og behandling af fiskesygdomme. Vaccination af fisk vises på video. Sygdomme hos vildfisk og akvariefisk er andre aspekter, der indgår i undervisningen.
 
Undervisningsform
Undervsiningen meddeles som forelæsninger og praktiske øvelser samt ekskursioner.
 
Litteraturhenvisninger
Food Microbiology: M.R. Adams & M.O. Moss. The Royal Society of Chemistry, 2000
Kompendium i Levnedsmidelmikrobiologi- og hygiejne: Produktion af slagtefjerkræ, kaniner og konsumæg i Danmark: Christensen, S.G. & M.J. Sørensen. DSR Forlag 1999
Kompendium i Miljømikrobiologi: Holger Errebo Larsen. DSR Forlag 1996
Parasitter i Fisk: Buchmann, K. DSR Forlag 1995
Fiskehelse og Fiskesykdomme: Poppe, T.T. (ed.). Universitetsforlaget, Oslo 1999
Øvelsesvejledninger, noter og relevant lovgivning ved fagets vejledere.
 
Kursusansvarlig
Anders Dalsgaard, ad@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332720
Error. Person Not Found 
Kirsten Jørgensen, kj@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332770
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger66
praktiske øvelser60
teoretiske øvelser90
ekskursioner16
forberedelse168
forelæsninger5

405