Inst. for Fødevarevidenskab Inst. for Vet. Mikrobiologi (2003/2004) 0 % | |||||||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||||||
Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||||||
Eksamen | mundtlig eksamen med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, ekstern censur Beskrivelse af eksamen: | ||||||||||||||
Rammer for undervisning | 3-ugerskursus | ||||||||||||||
Blokplacering | 3-ugers kursus januar | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||
At give de studerende kendskab til Fødevareloven og de vigtigste lovgivningsmæssige bestemmelser om produktion og forhandling af fødevarer. Endvidere kendskab til organisationen af den offentlige kontrol. På grundlag af kvalitets- og sundhedskrav til fødevarer gives et detaljeret kendskab til virksomhedernes lovbefalede genkontrol, samt kvalitetssikring ifølge Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) konceptet og kvalitetstyrings i henhold til ISO 9001:2000. | |||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
Under kurset gennemgås fødevareloven og de vigtigste lovgivningsmæssige bestemmelser om fødevare. Endvidere gennemgås eksempler på branchekoder til brug for virksomhedernes egenkontrol. Kvalitets- og sundhedsmæssige krav til fødevare gennemgås og diskuteres og anvendes med gældende lovgivning som udgangspunkt til brug for en detaljeret gennemgang af egenkontrol, HACCP og ISO 9001:2000 ved produktion og salg af fødevarer.Opbygningen af det offentlige kontrolsystem fra primærprolducent til forbrugeren og dets samspil med virksomhedens egenkontrol og anden form for kvalitetsstyring gennemgås. Kvalitetsholdning og overvågning af kvalitetsomkostninger behandles som forudsætning for en effektiv kvalitetsstyring. | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
Forelæsninger, kollokvier og gruppearbejde med opgaver i fortolkning af fødevarelovgivning og kvalitetsstyring som forudsætning for fødevarekvalitet og sikkerhed. | |||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
Ralph Early: Guide to Quality Management systems for the Food Industry. Blackie Academic & Professional, London (1995) | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Mogens Jakobsen, moj@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 35333216 | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||