076621 Fødevarelovgivning og kvalitetsstyring 2

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Inst. for Vet. Mikrobiologi (2003/2004)   0 %
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
Eksamenmundtlig eksamen


Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur

Beskrivelse af eksamen:
Eksamensdatoer:
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge
 
BlokplaceringE4, efterår
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger078026 Fødevarelovgivning og kvalitetsstyring 1
Fødevarelovgivning og kvalitetsstyring 1
 
Kursets målsætning
At give de studerende kendskab til internationale og nationale regler for produktion og handel med fødevare samt procedure for vedtagelse af lovgivningen om fødevare i EU, Codex og som bilaterale aftaler. Kurset er en overbygning af Fødevarelovgivning og kvalitetsstyring 1, hvor studenterne får indsigt i fagets internationale aspekter samt discipliner som total kvalitetssstyring, kvantitativ risikoanalyse
miljøstyring og kvalitetssikring af laboratoriearbejde.
 
Kursusindhold
På grundlag af teoretisk undervisning og virksomhedseksempler at give indblik i opbygning og implementering af interrnationale standarder for kvalitets- og miljøstyring i virksomheden samt kvalitetsstyring i laboratorier. At opnå kendskab til kvantitativ risikoanalyse og give forståelse for integreret kvalitetsstyring fra primærproducent til forbruger som en fælles indsats af den offentlige fødevarekontrol og levnedsmiddelvirksomhederne.
Under kurset gennemgås de internationale
og nationale regler for prduktion og handel med
fødevarer samt bestemmelser for fødevarers kvalitet og sammensætning herunder mærkningsordninger for oprindelse, kvalitet og økologi. Systemopbygning og -dokumentation belyst ved arbejde med et traditionelt
kvalitetsstyringssystem på 3 niveauer, kvalitets-
håndbog, procedurer og instruktioner. Vedligeholdelse og auditering af kvalitetssystemer og egen kontrol samt kvalitetsstyring i laboratorier, efter EN 45001
standarden. Miljøstyring og miljøcertificering af
levnedsmiddelvirksomheder. Eksempler på integreret styring af fødevarekvalitet og -sundhed fra primærproducent til forbruger.
 
Undervisningsform
Forelæsninger, kollokvier og gruppearbejde med opgaver udfra virksomhedseksempler. Ekskursioner.
 
Litteraturhenvisninger
Ralph Early: Guide to Quality Management Systems
for the Food Industry.
Blackie Academic & Professional, London (1995)
 
Kursusansvarlig
Mogens Jakobsen, moj@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 35333216
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger30
kollokvier12
forberedelse113
vejledning10
ekskursioner15

180