Inst. for Fødevarevidenskab Inst. for Vet. Mikrobiologi (2003/2004) 0 % | |||||||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||||||
Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||||||
Eksamen | mundtlig eksamen Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur Beskrivelse af eksamen: Eksamensdatoer: | ||||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger: 1 skemamodul pr. uge | ||||||||||||||
Blokplacering | E4, efterår | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 078026 Fødevarelovgivning og kvalitetsstyring 1 Fødevarelovgivning og kvalitetsstyring 1 | ||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||
At give de studerende kendskab til internationale og nationale regler for produktion og handel med fødevare samt procedure for vedtagelse af lovgivningen om fødevare i EU, Codex og som bilaterale aftaler. Kurset er en overbygning af Fødevarelovgivning og kvalitetsstyring 1, hvor studenterne får indsigt i fagets internationale aspekter samt discipliner som total kvalitetssstyring, kvantitativ risikoanalyse miljøstyring og kvalitetssikring af laboratoriearbejde. | |||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
På grundlag af teoretisk undervisning og virksomhedseksempler at give indblik i opbygning og implementering af interrnationale standarder for kvalitets- og miljøstyring i virksomheden samt kvalitetsstyring i laboratorier. At opnå kendskab til kvantitativ risikoanalyse og give forståelse for integreret kvalitetsstyring fra primærproducent til forbruger som en fælles indsats af den offentlige fødevarekontrol og levnedsmiddelvirksomhederne. Under kurset gennemgås de internationale og nationale regler for prduktion og handel med fødevarer samt bestemmelser for fødevarers kvalitet og sammensætning herunder mærkningsordninger for oprindelse, kvalitet og økologi. Systemopbygning og -dokumentation belyst ved arbejde med et traditionelt kvalitetsstyringssystem på 3 niveauer, kvalitets- håndbog, procedurer og instruktioner. Vedligeholdelse og auditering af kvalitetssystemer og egen kontrol samt kvalitetsstyring i laboratorier, efter EN 45001 standarden. Miljøstyring og miljøcertificering af levnedsmiddelvirksomheder. Eksempler på integreret styring af fødevarekvalitet og -sundhed fra primærproducent til forbruger. | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
Forelæsninger, kollokvier og gruppearbejde med opgaver udfra virksomhedseksempler. Ekskursioner. | |||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
Ralph Early: Guide to Quality Management Systems for the Food Industry. Blackie Academic & Professional, London (1995) | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Mogens Jakobsen, moj@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 35333216 | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||