076018 Mikrobiologiske aspekter af levnedsmiddelkonservering og kvalitetssikring

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi9 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenmundtlig eksamen


Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur

Beskrivelse af eksamen:
Eksamensdatoer:
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 4 timer pr. uge Kurset udbydes i lige år på KVL (076018) og uligeår på DTU (27751)
 
BlokplaceringE7, efterår
Onsdag 13-17

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger071213 Levnedsmiddelmikrobiologi
078026 Fødevarelovgivning og kvalitetsstyring 1
078026 
27711 DTU kursus
 
Begrænset deltagerantal20
 
Kursets målsætning
Det er kursets formål at give de studerende de nødvendige redskaber til at vurdere mikrobiologiske aspekter ved produkter og processer i levnedsmiddelindustrien. Dette opnås via et dybtgående kendskab til levnedsmiddelkonserveringens mikrobiologi, mikrobiologisk kvlaitetssikring samt hygiejniske problemstillinger i forbindelse med fremstilling af levnedsmidler.o
 
Kursusindhold
Kurset dækker multiple konserveringsprincippers indvirkning på celler og populationer af mikroorganismer of eksempler på de værktøjer, der i dag anvendes til at forudsige vækst eller inaktivering. Hygiejnisk design, biofilmdannelse samt rengøring og desinfektion gennemgås ud fra et mikrobiologisk synspunkt og der diskuteres, hvorledes vi kan monitorere produkter og processer. Til sidst berøres, hvorledes denne viden kvalitativt og kvantitativt kan indgå i HACCP og risikovurdering.
 
Undervisningsform
Forelæsninger, gruppearbejde med teoretiske øvelser, kollokvier samt laboratorieøvelser. Kurser foregår primært på KVL med enkelte dage på DTU.
 
Litteraturhenvisninger
Adams&Moss (2000) Food Microbiology
Udvalgte artikler og noter
 
Kursusansvarlig
Susanne Knøchel, skn@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 35333258
Per Væggemose Nielsen, pvn@biocentrum.dtu.dk, Institut for Fødevarevidenskab, Tlf: 45252631
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger42
praktiske øvelser48
kollokvier20
forberedelse60
projektarbejde100

270