071214 Levnedsmiddelmikrobiologi

Detaljer
Inst. for Vet. Mikrobiologi (2003/2004)
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi9 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur

Eksamensdatoer:

Undersøgelse af et levnedsmiddel (4 dage i eksamensperioden). Vægter 2/3 071213 Levnedsmikrobiologi (1. del) vægter 1/3
 
Rammer for undervisning2. del af kurset Levnedsmiddelmikrobiologi. Se samlet kursusbeskrivelse under 071213 Levnedsmiddelmikrobiologi (1. del). Kurset kan kun bestås sammen med 1. del. 1.+2. del giver samlet 9 point.
 
BlokplaceringF1, forår

F4 ,forår
I modul F1 undervises kun torsdag - i modul F4 undervises kun tirsdag. Øvelser mandag, onsdag og fredag 13-15

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger071213 Levnedsmiddelmikrobiologi
071213 Gennemføres sideløbende.
 
Kursets målsætning
Efter at have gennemført kurset, skal de studerende være i stand til at: Undersøge normale levnedsmidler mikrobiologisk, vurdere om den flora er den for levnedsmidlet forventede, identificere de i normale levnedsmidler forekommende mikroorganismer, samt undersøge levnedsmidler for forekomst af visse patogene mikroorganismer.
 
Kursusindhold
Gennem forelæsninger, selvstudie og praktisk arbejde belyses forekomst, økologi, identifikation og betydning af mikroorganismer i levnedsmidler.
I laboratoriekurset indøves metoder til identifikation af disse bakterier samt mikrobiologisk undersøgelse af levnedsmidler, således at det enkelte levnedsmiddels mikroflora og den kvalitetsmæssige betydning heraf kan vurderes. Derudover undersøges levnedsmidler for forekomst af visse patogene bakterier.
 
Undervisningsform
Forelæsningerne gives i oversigtsform over de enkelte bakteriegrupper. Ved de praktiske øvelser indarbejdes identifikation af ønskede og uønskede bakterier i levnedsmidler, samt metoder til undersøgelse af levnedsmidlers normale flora.
 
Litteraturhenvisninger
Aalbæk, B. og K. Petersen (1992): Mikrobiologisk teknik. Jordbrugsforlaget, København
Jørgensen, K. og B. Hald (2000): Øvelsesvejledning til kursus i levnedsmiddelmikrobiologi I. Jordbrugsforlaget, København
Jay, J.M. (2000): Modern Food Microbiology. 6th ed., Van Notrand Reinholdt, New York; M.R.
 
Kursusansvarlig
Jørgen Johannes Leisner, jjl@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332768
Benedicte Hald, beh@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Laboratorium for Bakteriologi m.fl., Tlf: 35332762
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger42
praktiske øvelser84
forberedelse54
forberedelse42
eksamen48

270