068526 Theme: Animal Physiology and Nutrition

Details

  0 %
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits24 (ECTS)
Course LevelBSc
 
Examinationoral examination


Aid allowed

Description of Examination: 13-point scale, external examiner

Bedømmelse af projektrapport: 50% og Mundtlig eksamen: 50 %
 
Organisation of Teaching4/5 af et semester
 
Block PlacementEsup, efterår
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag 9.35-12.30

 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites035218 Biochemistry
065111 Animal Anatomy and Physiology
 
Course Objectives
Kursets mål er at skabe et detaljeret kendskab til næringsstofomsætning og livsytring hos husdyrene. Ved kursets afslutning skal den studerende have opnået et grundlæggende kendskab til omsætning, regulering og udnyttelse af energi og næringsstoffer. På baggrund af dette kendskab skal der kunne foretages en fysiologisk og ernæringsmæssig vurdering af foderplaner ved forskellige produktionsforhold.
 
Course Contents
Det omfatter næringsstoffernes absorption, transport og fordeling i organismen, omsætning og balance i de ekstracellulære næringsstofpuljer, omsætning og udnyttelse af protein, fedt og energi i hele den intakte organisme. Den hormonale regulering af omsætningen i næringsstof-og vævspuljerne, vækstens, laktationens og reproduktionsprocessernes fysiologi. Der lægges særlig vægt på de betydeligste husdyrproduktioner og dyrenes reaktioner på forskellige produktionsforhold. Den principielle baggrund for bestemmelse af energi- og næringsbehov og fastsættelse af normer for næringsforsyning til forskellige livsytringer gennemgås. Der gives et grundigt kendskab til fodermidlers sammensætning og deres egnethed i relation til fodersammensætning, -teknologi, -konservering og -hygiejne. Der gives grundlag for rationsvurdering og -anvendelse med relation til produktkvalitet, ressourceforbrug og miljø ved optimal husdyrproduktion. Temaet er en nødvendig forudsætning for studerende, som senere ønsker at arbejde med husdyrhold og husdyrproduktion.
 
Teaching And Learning Methods
Den skemalagte undervisning benyttes gennem hele semestret til kombinerede forelæsninger og øvelser. Ved kursets start danner deltagerne projektgrupper af 4-6 studerende, og der foretages valg og nærmere beskrivelse af projektet, som udarbejdes i øvelsestiden og ved hjemmearbejde. Gruppedannelse, valg og beskrivelse af projekt foregår i første kursusuge. Forelæsningerne anvendes til gennemgang af den teoretiske baggrund for fysiologisk og ernæringsmæssig vurdering. Forelæsningsplan og forelæsningsindhold vil rette sig efter de afsnit og de fællestræk, der er i de enkelte gruppers delspørgsmål. Projektarbejdet tager udgangspunkt i en væsentlig husdyrproduktion valgt af gruppen. Denne bearbejdes kvalitativt og kvantitativt med de relevante produktions- og ernæringsfysiologiske redskaber, der gennemgås under den teoretiske undervisning. Projektbeskrivelsen består af foderplaner for en besætning af køer, grise, fjerkræ eller andre produktionsdyr. Beskrivelsen indeholder endvidere de hovedspørgsmål, der skal besvares ved projektarbejdet. Hovedspørgsmålene indebærer en fysiologisk og ernæringsmæssig vurdering af planerne med motiveret angivelse af mulige alternative fodermidlers anvendelse i planen. Disse spørgsmål omfatter også en angivelse af produktionens størrelse og sammensætning. Projektemnet skal godkendes af vejlederne ud fra et skriftligt oplæg. Projektets generelle del omfatter bearbejdning af kursets faglige hovedelementer, og en mindre del af projektet kan efter aftale med vejlederne indeholde en mere specifik del til nærmere belysning. Projektarbejdet resulterer i en rapport, der dokumenter de opnåede kvalifikationer indenfor fagområdets væsentligste discipliner. Rapportens omfang pr. studerende er på maksimalt 15 sider plus bilag.
 
Course Litterature
Chwalibog André: Husdyrernæring. DSR Forlag, 2000
Cunningham, J. G.Textbook of Veterinary Physiology. W. B. Saunders Company. 1992.
Reece, W.O. Physiology of Domestic Animals. Williams & Wilkins, Baltimore. 1997.
McDonald, P., Edwards, R. A., Greenhalgh, J. F. D., Morgan, C.A. Animal Nutrition. Longman, 1988.
Møller, P. D. Drøvtyggerfysiologi. DSR Forlag 1997.
Riis, P.M. (editor): Dynamic Biochemistry of Animal Production. World Animal Science, Vol. A3. Elsevier Publish. 1983.
Stensig et al. Beskrivelse af fodermidler. Rapport 26. Landskontoret for kvæg. 1993.
Strudsholm, F., et.al. Danske fodernormer til kvæg., Fodermiddeltabel. Landsk. f. kvæg. 1997.
 
Course Coordinator
Mette Olaf Nielsen, mon@life.ku.dk, Department of Basic Animal and Veternary Sciences/Animal Nutrition, Phone: 35333065
André Chwalibog, ac@life.ku.dk, Department of Basic Animal and Veternary Sciences/Animal Nutrition, Phone: 35333044
 
Study Board
 
Course Scope
lectures170
preparation170
project work300
supervision30
examination50

720