068065 Mælkeproduktion

Detaljer
Inst. for Husdyrbr. og Husdyrsundhed (2003/2004)
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
Forbeholdt studerende på Mejerilinjen
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur
 
Rammer for undervisningKurset gennemføres på Høng Landbrugsskole
 
Blokplacering3-ugerskursus juni
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger076811 Mælk som råvare
Gennemført mejeripraktik og kurset Mælk som råvare Fuldført 6. semester af levnedsmiddeluddannelsen el. tilsvarende
 
Begrænset deltagerantal20. Kurset er fortrinsvis for studerende, der har været i Mejeripraktik og har gennemført kurset Mælk som råvare
 
Kursets målsætning
Den studerende skal opnå kendskab til malkekvægholdets produktionsvilkår og -metoder med særlig vægt på malkning og tilhørende teknik, hygiejne, pasning og fodring. Ved kursets afslutning skal den studerende være i stand til at vurdere, hvilke produktionsfaktorer, der bestemmer sammensætningen og kvaliteten af den mælk, der leveres til mejeriet.
 
Kursusindhold
En indgående forståelse af de mulige sammenhænge mellem den rå mælks kvalitet (kemisk, organoleptisk etc.) og forholdene på produktionsstedet må være et centralt element i levnedsmiddelkandidaternes uddannelse. Det er derfor nødvendigt, at de har kendskab til, hvorledes mælkens sammensætning og kvalitet kan variere og kan varieres gennem fodringen af køerne. Det er også af væsentlig betydning, at de har kendskab til de risici, der er for forringelse af mælkens kvalitet på produktionsstedet gennem fodring og pasning af køerne. Ved at forbedre de studerendes forståelse af ovennævnte forhold bringes de i stand til at kommunikere med kvægkonsulenter og dyrlæger med sigte på at forbedre den rå mælks sammensætning og kvalitet.
 
Undervisningsform
Projektarbejdet skal tage udgangspunkt i en eller flere af de i kurset involverede besætninger og behandle et eller flere emner af central betydning for mælkeproduktionen. Projektarbejdet kan udføres i grupper på op til 4 personer og skal resultere i en maskinskrevet rapport, der dokumenterer den opnåede indsigt i mælkeproduktionen. De studerende deltager i malkearbejdet på forskellige typer gårde under vejledning af en faglærer. Yderligere overværes fodringen og pasningen på gårdene. På orienteringsniveau behandles yderligere foderstoflovgivning, foderkvalitet i relation til sundhed og mælkekvalitet, mælkens afregning, perspektiver i mælkeproduktionen, husdyretik, kvægbrugsrådgivningens tilbud, landmandens styringsredskaber, kvægbrugets økonomiske omsætning, mælkekvoter og anvendelse af mælk til kalve. Kursets omfang er 3 uger og det afvikles på Høng Landbrugsskole.
 
Kursusansvarlig
Jørgen Pedersen, jp@life.ku.dk, Institut for Produktionsdyr og Heste/Institutsekretariatet, Tlf: 35333589
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger50
praktiske øvelser30
ekskursioner16
projektarbejde84

180