Inst. for Husdyrbr. og Husdyrsundhed (2003/2004) | |||||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||||
Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus Forbeholdt studerende på Mejerilinjen | ||||||||||||
Eksamen | bedømmelse af projektrapport Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur | ||||||||||||
Rammer for undervisning | Kurset gennemføres på Høng Landbrugsskole | ||||||||||||
Blokplacering | 3-ugerskursus juni | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 076811 Mælk som råvare Gennemført mejeripraktik og kurset Mælk som råvare Fuldført 6. semester af levnedsmiddeluddannelsen el. tilsvarende | ||||||||||||
Begrænset deltagerantal | 20. Kurset er fortrinsvis for studerende, der har været i Mejeripraktik og har gennemført kurset Mælk som råvare | ||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||
Den studerende skal opnå kendskab til malkekvægholdets produktionsvilkår og -metoder med særlig vægt på malkning og tilhørende teknik, hygiejne, pasning og fodring. Ved kursets afslutning skal den studerende være i stand til at vurdere, hvilke produktionsfaktorer, der bestemmer sammensætningen og kvaliteten af den mælk, der leveres til mejeriet. | |||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
En indgående forståelse af de mulige sammenhænge mellem den rå mælks kvalitet (kemisk, organoleptisk etc.) og forholdene på produktionsstedet må være et centralt element i levnedsmiddelkandidaternes uddannelse. Det er derfor nødvendigt, at de har kendskab til, hvorledes mælkens sammensætning og kvalitet kan variere og kan varieres gennem fodringen af køerne. Det er også af væsentlig betydning, at de har kendskab til de risici, der er for forringelse af mælkens kvalitet på produktionsstedet gennem fodring og pasning af køerne. Ved at forbedre de studerendes forståelse af ovennævnte forhold bringes de i stand til at kommunikere med kvægkonsulenter og dyrlæger med sigte på at forbedre den rå mælks sammensætning og kvalitet. | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Projektarbejdet skal tage udgangspunkt i en eller flere af de i kurset involverede besætninger og behandle et eller flere emner af central betydning for mælkeproduktionen. Projektarbejdet kan udføres i grupper på op til 4 personer og skal resultere i en maskinskrevet rapport, der dokumenterer den opnåede indsigt i mælkeproduktionen. De studerende deltager i malkearbejdet på forskellige typer gårde under vejledning af en faglærer. Yderligere overværes fodringen og pasningen på gårdene. På orienteringsniveau behandles yderligere foderstoflovgivning, foderkvalitet i relation til sundhed og mælkekvalitet, mælkens afregning, perspektiver i mælkeproduktionen, husdyretik, kvægbrugsrådgivningens tilbud, landmandens styringsredskaber, kvægbrugets økonomiske omsætning, mælkekvoter og anvendelse af mælk til kalve. Kursets omfang er 3 uger og det afvikles på Høng Landbrugsskole. | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Jørgen Pedersen, jp@life.ku.dk, Institut for Produktionsdyr og Heste/Institutsekretariatet, Tlf: 35333589 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||