Department of Agricultural Sciences | |||||||||||||||||||
Earliest Possible Year | |||||||||||||||||||
Duration | 1 semester | ||||||||||||||||||
Credits | 6 (ECTS) | ||||||||||||||||||
Course Level | Joint BSc and MSc Fælles for bachelor- og kandidatuddannelse | ||||||||||||||||||
Examination | continious evaluation of practical reports Aid allowed Description of Examination: 13-point scale, internal examiner Dates of Exam: 100% af karakter fra skriftlig eksamen Description of Examination: Mindst 80% af øvelsesrapporter skal være bestået og studenterforelæsninger gennemført som forudsætning for deltagelse i skriftlig eksamen | ||||||||||||||||||
Organisation of Teaching | Forelæsninger og kollokvier: 1 skemamodul pr. uge Øvelser og ekskursioner: 4 timer ugentligt i 9 uger. Kurset udbydes for sidste gang i studieåret 2002/03 | ||||||||||||||||||
Block Placement | E7, efterår Onsdag 12.30-16.30 i ugerne 36-41 og 46 | ||||||||||||||||||
Teaching Language | Danish | ||||||||||||||||||
No Credit Points With | Kurset udbydes sidste gang i efteråret 2002. For studerende, der ønsker at tage kurset i studieåret 2003 - 2004 er der mulighed for at udarbejde et projekt eller en afløsningsopgave i fagets pensum fra 2002. | ||||||||||||||||||
Optional Prerequisites | 057518 Plant Biology 055511 Plant Growth Factors and Crop Physiology 055511 Plantevækstfaktorer og afgrødefysiologi A, kan læses sideløbende | ||||||||||||||||||
Course Objectives | |||||||||||||||||||
Målet med dette dyrkningsmæssige grundkursus er at give indsigt i og forståelse af baggrunden for typiske kultur-, lagrings- og afsætningsforløb for væsentlige grupper af frilandsgrønsager dyrket under tempererede I-landsforhold, med hovedvægt på danske forhold. Kultur-, lagrings- og afsætningsforløbet omfatter forløbet fra forberedelse af etableringsbed og valg af formeringsenheder over etablering, pasning og høst til lagring og afsætning. | |||||||||||||||||||
Course Contents | |||||||||||||||||||
Kurset tilstræber ud fra økofysiologiske forhold i planterne samt ud fra miljømæssige og teknologiske forhold i regionen at give indsigt i såvel generel som kultur-specifik dyrknings-, lagrings- og afsætningspraksis for frilandsgrønsager med hovedvægt på erhvervsmæssigt dyrkede kulturer. Desuden tilstræbes generelt kendskab til nationale og regionale love af relevans for dyrkning og handel med frilandsgrøntsager. Forståelse for specifikke kultur- og lagringsmæssige foranstaltninger samt for tidsforløb for typiske eksempel kulturer formidles ud fra information om krav til produkternes kvalitet og kvantitet samt ud fra information om kulturernes specifikke økofysiologi. Der lægges vægt på kulturspecifik vækst- og differentieringsfysiologi samt på de kulturtekniske og økonomiske muligheder. Efter kurset forventes den studerende at have opnået: · overblik over og forståelse af kursets indhold · evne til at tilegne sig og kombinere viden om generelle og kulturspecifikke forhold med henblik på løsning af problemer i eksisterende kulturforløb eller opstilling af forslag til nye kulturforløb for frilandsgrønsager · begrænset kendskab til områdets faglitteratur · evne til at udarbejde mindre forsøgsrapporter Kurset henvender sig hovedsageligt til hortonom-, agronom- og landskabsartiketstuderende, der ønsker grundlæggende viden om og forståelse af økofysiologiske, dyrknings-, lagrings- og afsætningsmæssige forhold vedrørende frilandsgrønsager under danske forhold. Kurset er af interesse for studerende, der vil uddanne sig til forskere, konsulenter eller undervisere i de erhvervsmæssige eller hobbyprægede dyrknings- og afsætningsled for frilandsgrønsager. Kurset giver relevant baggrunds viden for den tilsvarende gruppe studerende, der vil specialisere sig indenfor planteforædling, plantebeskyttelse og miljøforvaltning. For levnedsmiddel- og human ernærings studerende giver kurset relevant baggrunds orientering vedr. dyrknings- og lagringsmæssige forhold, der er væsentlige for kvaliteten og forarbejdningsegnetheden hos frilandsgrønsager | |||||||||||||||||||
Teaching And Learning Methods | |||||||||||||||||||
Centralt pensum vedr. det generelle forløb samt stof vedr. specifikke kulturforløb for regionens hovedkulturer belyses via forelæsninger og enkelte demonstrationer samt via selvstudier af den anbefalede litteratur. Dele af pensum vedr. det generelle forløb uddybes i kollokvier, praktiske og teoretiske øvelser med tilhørende rapport skrivning og resultat evaluering. Andre dele af pensum vedr. det generelle forløb samt specifikke kulturforløb belyses via ekskursioner samt ved studenterforelæsninger. Øvelses- og rapporteringsarbejdet udføres som gruppearbejde. | |||||||||||||||||||
Course Litterature | |||||||||||||||||||
Jørgensen, M. Blangstrup (1987): Grønsager på friland. Gartnerinfo. 330 sider Klug-Andersen, S. (1995): Grønsagsdyrkning. De enkelte kulturer. Kompendium. KVL 230 sider Klug-Andersen, S. (1995): Grønsagsdyrkning. Generelle emner. Kompendium. KVL 195 sider. | |||||||||||||||||||
Course Coordinator | |||||||||||||||||||
Peter Braun, pbr@life.ku.dk, Department of Agricultural Sciences/Crop Science, Phone: 3528 | |||||||||||||||||||
Study Board | |||||||||||||||||||
Study Committee AHJ | |||||||||||||||||||
Course Scope | |||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||