048526 Theme Microbial Biotechnology

Details
Department of Ecology
Department of Food Science   0 %
  0 %
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits24 (ECTS)
Course LevelMSc
 
Examinationevaluation of project report


Aid allowed

Description of Examination: 13-point scale, external examiner
 
Organisation of Teaching4/5 af semestret Seminarer, kollokvier, ekskursioner og tema.
 
Block PlacementFsup, forår
Efter aftale


 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites045319 Microbiology A
058568 Theme: Experimental Molecular Biology
035218 Biochemistry
045121 Molecular Genetics
cellebiologi
 
Restrictions24
 
Course Objectives
Temaet vil bibringe de studerende en eksperimentel og teoretisk baggrund for at udføre og designe eksperimenter inden for mikrobiel bioteknologi og formidle samt anvende forskningsresultater indenfor emnet.
Temakurset giver en afslutning på et studie med fokus på mikrobiologi, biokemi, genetik og molekylærbiologi, og forbereder den studerende til et afsluttende speciale inden for mikrobiel bioteknologi.
 
Course Contents
Stress processer hos mikrosvampe: Fusarium culmorum er en jordboende, plantepatogen svamp der producerer toksiner. Gen- og protein-ekspression bliver analyseret ved forskellige stress påvirkninger for at identificere de processer i svampen, der fører til toksin produktion.
Gærs stressrespons: Gær er en vigtig bestanddel af mange fermenterede levnedsmidler, f.eks. øl, vin, ost og pølser. Gen- og protein-ekspression hos gær under forskellige former for stress bliver analyseret for at udvikle en bedre kontrol og styring af disse levnedsmidlers produktion.
Anvendelse af Pseudomonas til biologisk bekæmpelse: Bakteriernes metabolitproduktion og genekspression analyseres under stress i kultur og i jord-plante modelsystemer. Dette vil klarlægge bakteriernes evne til at producere hæmmende stoffer og deres overlevelsesevne i jordmiljøet.
"Early events" i mælkesyrebakterier: Under fermenteringer af mælk med mælkesyrebakterier, f.eks. Lactococcus lactis og Lactobacillus bulgaricus, dannes der mælkesyre og aromastoffer. Gen- og proteinekspression hos mælkesyrebakterierne undersøges direkte efter podning.
Stress i patogene bakterier: Staphylococcus aureus er en gram-positiv patogen bakterie, der forårsager infektioner hos såvel dyr som mennesker. Betydningen af bakteriens stress inducerede proteiner for virulens undersøges ved protein- og genekspressions analyser af mutanter.

Metoder: I temaprojekterne kan indgå standard molekylærbiologiske teknikker og ekspressions analyser ved 2D gel-elektroforese, "differential display" samt rapportergenteknologi. Cellers fysiologiske tilstand vil kunne analyseres ved "fluorescence ratio imaging microscopy", konfokal mikroskopi og flow cytometriske teknikker.

Temaprojektet skal præsenteres i en skriftlig rapport, der redegør for teoretiske og praktiske aspekter af undersøgelsen og desuden diskuterer de begrænsninger og muligheder, de anvendte teknologier har.
 
Teaching And Learning Methods
Temaet vil indeholde grundlagsskabende kollokvier og seminarer med udgangspunkt i lærebøger og original artikler. Der vil blive lagt vægt på at de studerende kritisk gennemgår artikler og lægger op til diskussion af emnet. Temaprojekterne vil tage udgangspunkt i de forskningsprojekter, der er i gang på de deltagende institutter og inkludere "hands-on-biotechnology". Ekskursioner til relevante institutioner og virksomheder kan indgå. Temaet er tilrettelagt således, at det er stærkt tilrådeligt at den studerende opfylder ovennævnte forudsætninger
 
Course Litterature
Udleveres ved temaets start.
 
Course Coordinator
Nils Arneborg, na@life.ku.dk, Department of Food Science/Food Microbiology, Phone: 35333266
Jytte Josephsen, jyj@life.ku.dk, Department of Food Science/Food Microbiology, Phone: 35283232
Ole Nybroe, oln@life.ku.dk, Department of Agriculture and Ecology/Section of Genetics and Microbiology, Phone: 35332629
Hanne Ingmer, hi@life.ku.dk, Department of Veterinary Pathobiology/Section for Microbiology, Phone: 35332773
Henriette Giese, heg@life.ku.dk, Department of Ecology/Section of Genetics and Microbiology, Phone: 35332638
 
Study Board
 
Course Scope
lectures40
Colloquia20
project work360
preparation60
examination50

530