Chemistry Department (2003/2004) | |||||||||||||||
Earliest Possible Year | |||||||||||||||
Duration | 1 semester | ||||||||||||||
Credits | 6 (ECTS) | ||||||||||||||
Course Level | Joint BSc and MSc | ||||||||||||||
Examination | evaluation of project report Description of Examination: pass/fail, internal examiner | ||||||||||||||
Organisation of Teaching | 3 ugers kursus (juni) | ||||||||||||||
Block Placement | 3-ugerskursus juni | ||||||||||||||
Teaching Language | Danish | ||||||||||||||
Optional Prerequisites | 076711 Food Chemistry | ||||||||||||||
Restrictions | Max 30 | ||||||||||||||
Course Objectives | |||||||||||||||
Formålet med kurset er at give et teoretisk og praktisk kendskab til reference- og rutinemetoder til analyse af levnedsmidler. Kurset henvender sig til studerende, der ønsker at kvalificere sig til ledelse og ansvar for gennemførelsen af levnedsmiddelanalyser og til at gennemføre udvikling af analysemetoder, det være sig i en kontrolfunktion, til fastlæggelse af næringsværdi eller som et middel til kvalitetssikring i en levnedsmiddelproduktion. | |||||||||||||||
Course Contents | |||||||||||||||
Kurset omfatter 1. Metoder til bestemmelse af makrokomponenter i levnedsmidler: vand, protein, fedt, kulhydrater, fibre, energi. 2. Metoder til bestemmelse af mikrokomponenter, både positive som vitaminer, aromastoffer og essentielle sporelementer, og negative som toksiner, medicin- og pesticidrester samt skadelige grundstoffer ("tungmetaller"). Tilsætningsstoffer. 3. Metoder til bestemmelse af kvalitetsparametre, herunder hydrolytisk og oxidativ status, samt konsistensegenskaber. 4. Validering af analysemetoder. 5. Kvalitetssikring i laboratoriet. | |||||||||||||||
Teaching And Learning Methods | |||||||||||||||
Kurset omfatter en række forelæsninger/diskussioner, hvor de væsentligste dele af kursets indhold gennemgås. Forelæsningerne støttes af teoretiske øvelsesopgaver, der skal være gennemført, før projektopgaven kan godkendes. Der indgår en halv- eller heldagsekskursion til et levnedsmiddelanalyselaboratorium. Den enkelte studerende eller højst to sammen udfører en projektopgave omfattende afprøvning/optimering af en specifik analysemetode, eller afprøvning/validering af 2-4 forskellige analysemetoder. Der udarbejdes rapport omfattende metodens/metodernes teori og eksperimentelle afprøvning. Rapporten præsenteres for og diskuteres med hele holdet for aflevering til bedømmelse. | |||||||||||||||
Course Litterature | |||||||||||||||
S. Suzanne Nielsen (ed.): Introduction to the Chemical Analysis of Foods. 2. udg., 1998. | |||||||||||||||
Course Coordinator | |||||||||||||||
Error. Person Not Found Søren Storgaard Jørgensen, sstj@life.ku.dk, Department of Natural Sciences, Phone: 35332412 | |||||||||||||||
Study Board | |||||||||||||||
Study Committee LSN | |||||||||||||||
Course Scope | |||||||||||||||
| |||||||||||||||