038061 Food Analysis

Details
Chemistry Department (2003/2004)
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits6 (ECTS)
Course LevelJoint BSc and MSc
 
Examinationevaluation of project report


Description of Examination: pass/fail, internal examiner
 
Organisation of Teaching3 ugers kursus (juni)
 
Block Placement3-ugerskursus juni
 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites076711 Food Chemistry
 
RestrictionsMax 30
 
Course Objectives
Formålet med kurset er at give et teoretisk og praktisk kendskab til reference- og rutinemetoder til analyse af levnedsmidler. Kurset henvender sig til studerende, der ønsker at kvalificere sig til ledelse og ansvar for gennemførelsen af levnedsmiddelanalyser og til at gennemføre udvikling af analysemetoder, det være sig i en kontrolfunktion, til fastlæggelse af næringsværdi eller som et middel til kvalitetssikring i en levnedsmiddelproduktion.
 
Course Contents
Kurset omfatter
1. Metoder til bestemmelse af makrokomponenter i levnedsmidler: vand, protein, fedt, kulhydrater, fibre, energi.
2. Metoder til bestemmelse af mikrokomponenter, både positive som vitaminer, aromastoffer og essentielle sporelementer, og negative som toksiner, medicin- og pesticidrester samt skadelige grundstoffer ("tungmetaller"). Tilsætningsstoffer.
3. Metoder til bestemmelse af kvalitetsparametre, herunder hydrolytisk og oxidativ status, samt konsistensegenskaber.
4. Validering af analysemetoder.
5. Kvalitetssikring i laboratoriet.
 
Teaching And Learning Methods
Kurset omfatter en række forelæsninger/diskussioner, hvor de væsentligste dele af kursets indhold gennemgås. Forelæsningerne støttes af teoretiske øvelsesopgaver, der skal være gennemført, før projektopgaven kan godkendes. Der indgår en halv- eller heldagsekskursion til et levnedsmiddelanalyselaboratorium. Den enkelte studerende eller højst to sammen udfører en projektopgave omfattende afprøvning/optimering af en specifik analysemetode, eller afprøvning/validering af 2-4 forskellige analysemetoder. Der udarbejdes rapport omfattende metodens/metodernes teori og eksperimentelle afprøvning. Rapporten præsenteres for og diskuteres med hele holdet for aflevering til bedømmelse.
 
Course Litterature
S. Suzanne Nielsen (ed.): Introduction to the Chemical Analysis of Foods. 2. udg., 1998.
 
Course Coordinator
Error. Person Not Found 
Søren Storgaard Jørgensen, sstj@life.ku.dk, Department of Natural Sciences, Phone: 35332412
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Course Scope
lectures20
project work60
project work52
preparation40
Excursions8

180